Managerii instituțiilor de cultură nu mai sunt pensionați pe motiv de vârstă

feb. 5th, 2014 | By | Category: Eveniment

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor a decis eliminarea limitării vârstei de pensionare a managerilor instituţiilor de cultură. La întâlnirea care a avut loc miercuri, 4 februarie 2014, a participat și Ministrul Culturii, Gigel Știrbu, la invitația președintelui comisiei, Florin-Alexandru Alexe, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii. Directorul Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București şi preşedintele UNITER, Ion Caramitru, a subliniat problematica pe care prezenta ordonanţă o ridică cu privire la vârsta de pensionare: “Am luat cu surpriză contact cu realitatea şi la cererea colegilor mei din domeniu v-am adresat dorinţa de a putea discuta asupra acestei ordonanţe, care impune pe de o parte o limită de vârstă pentru manager. Argumentele noastre sunt împotrivă şi toată experienţa instituţiilor de cultură majore şi din România şi din alte ţări arată că acest lucru nu este folosit nicăieri în lume .”


Din partea Ministerului Culturii au mai participat Mihaela Kaitor, secretar general şi Ani Hurduc, şef serviciu legislativ. La ședința comisiei au participat, de asemenea, reprezentanți ai instituțiilor publice de cultură: Ion Caramitru, director, Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, preşedinte UNITER, George Mihaiţă, director, Teatrul de Comedie, Dorina Lazăr, director, Teatrul Odeon, Alexandru Arşinel, director, Teatrul de revistă “Constantin Tănase”, Ioan Onisei, consilier UNITER, precum și Cristian Papagheorghiu, directorul Direcţiei pentru cultură, Primăria Municipiului Bucureşti.
Concluzia dezbaterii a fost acordul tuturor părților prezente privind necesitatea modificării unor acticole din cuprinsul OUG 68/2013.

În cadrul dezbaterii, Ministrul Culturii, Gigel Știrbu, a declarat: “Aduc în discuţie apelul făcut de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, un apel pentru promovarea competenţei în managementul instituţiilor publice, un apel semnat de foarte mulţi oameni din domeniul cultural. Dacă există colaborare din partea tuturor părţilor, lucrurile pot să conducă la funcţionarea unui sistem foarte important pentru tot ceea ce înseamnă spaţiul românesc.”

Referindu-se la problema vârstei de pensionare a managerilor instituţiilor de cultură, Ministrul Culturii a afirmat: “Nu cred că atingerea unui prag de vârstă poate conduce la imposibilitatea de a exercita un mandat de manager, indiferent în ce instituţie activezi. Pot să dau multe exemple, în sistemul sanitar sunt foarte mulţi profesori doctori care au un grad de competitivitate la o vârstă, aproape de pensionare. Legea nu trebuie să să strice un sistem care funcţionează, legea trebuie să facă în aşa fel încât să pună ordine într-un sistem care nu funcţionează. Iar atunci când lucrurile merg, destul de bine, mi se pare anormal să intervenim şi să le schimbăm.”

Vicepreşedintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, Mădălin Voicu a declarat: “Cultura, în sine, înseamnă oglinda unei naţiuni. Nicio ţară, nicio naţiune, niciun popor, nu a rezistat în timp fără cultură. Mă bucur că ministrul culturii şi primul-ministru au înţeles că aceste lucruri sunt importante, cultura aparţine tuturor. Românii au calităţi formidabile, iar cultura este unul dintre domeniile în care ne-am arătat capacitatea şi calitatea. Mă bucur aşadar să ne întoarcem la normalitate.”

Număr de vizualizări :11708


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro