Dan Gavriș expune la Mogoșoaia

feb. 14th, 2014 | By | Category: Eveniment

Duminică, 16 februarie 2014, de la ora 16.00, în cuhnia Palatului Mogoșoaia, Dan Gavriș va expune sculptură. Prezintă Doina Mândru, critic de artă. Expoziția poate fi vizitată în perioada 16 februarie – 16 martie 2014.


Absolvind Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu în 1987, la clasa lui Paul Vasilescu şi Horia Flămându, Dan Gavriş (n. 1958) s-a afirmat foarte curând ca artist cu o viziune plastică originală. Iniţierea sa în sculptură se petrecuse înainte de facultate, pe când lucra pentru George Apostu. Contactul cu acest prim maestru l-a marcat profund, mai ales în sensul eliberării de figurativ şi al căutării unor matrici compoziţionale cât mai simple.

”Forţa telurică a formelor concentrate generate de Apostu a funcţionat la Gavriş ca o schemă ordonatoare şi pacificatoare. Energii multiple convocate de Gavriş în lucrări de inspiraţie creştină s-au concretizat în trame riguros geometrice, a căror vibraţie accentuează expresivitatea suprafeţelor. Silueta sculpturilor sale este studiată după principiile minimalismului, în vreme ce planurile reduse sunt acoperite de trame în care repetiția unui singur motiv, uneori excrescent, cui de lemn puternic colorat, amintește retorica op-art. Remarcabil este faptul că această operă manifest austeră are o o foarte puternică miză spirituală generând mesaje percutante. Psalmi, rozarii sau simplu configurări, leagăn ori stâlpi apotropaici, titlurile – dacă există, sunt perfect conținute și exprimate de lucrări. La Cuhnia sunt expuse numai lucrări realizate în lemn.” (Doina Mândru)

Număr de vizualizări :1084


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro