Corpus computațional de referință pentru limba română contemporană

feb. 3rd, 2014 | By | Category: Postcard

Luni, 3 februarie 2014, la Biblioteca Academiei Române din Calea Victoriei 125, București, cele două institute de informatică ale Academiei Române, Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială “Mihai Drăgănescu” din București (ICIA-AR) și Institutul de Informatică Teoretică din Iași (IIT-AR), au organizat o prezentare a programului prioritar de cercetare al Academiei Române. Acest program își propune realizarea “Corpusului computațional de referință pentru limba română contemporană”. Programul manifestării a inclus două comunicări, o prezentare a proiectului, realizată de acad.Dan Ioan Tufiș și o demonstrație practică a funcționării online a corpusului de referință al limbii germane, oferită de conf. univ. dr. Ruxandra Cosma. Prezentările au fost urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Evenimentul a fost dedicate furnizorilor de texte (scrise dar și audio, în acest caz însoțite de transcrieri) care vor acorda sprijin la realizarea acestui corpus, în baza unor protocoale agreate și semnate de parteneri.
Corpusul va fi util tuturor celor interesați de studiul sau utilizarea limbii române (lingviști, profesori de limba română, cei care învață limba română, publicul larg). De asemenea și dezvoltatorilor de aplicaţii informatice care necesită prelucrări ale limbii române.

Număr de vizualizări :1385


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro