Două apariții editoriale despre Mihai Eminescu, la Editura Muzeelor Literare

ian. 14th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 15 ianuarie 2014, de la ora 16:00, la Muzeul „Mihai Eminescu”, Muzeul Literaturii Române Iași organizează evenimentul de lansare a volumelor ”Mihai Eminescu, Poezii. Ediție întocmită și comentată de G. Călinescu” și ”Viața lui Mihai Eminescu” de G. Călinescu. Ediția poeziilor eminesciene, întocmită și comentată de G. Călinescu, este cea mai importantă de dinaintea apariției ediției îngrijite de Perpessicius. Aceasta conține o selecție riguroasă a textelor, precum și comentarii complexe la poem, strofă sau chiar vers. Este considerată a fi prima ediție românească livrescă.

”Viața lui Mihai Eminescu” reprezintă o biografie elaborată de G. Călinescu care descrie și impune în cultura românească portretul interior al marelui poet, devenit model cultural exemplar.
Volumele vor fi prezentate de criticul Doris Mironescu, iar moderatorul întâlnirii va fi Corina Olimpia Negură. Evenimentul se vrea atât o celebrare a operei și vieții lui Mihai Eminescu, cât și o punere în lumină a contribuției aduse culturii românești de către G. Călinescu, 15 ianuarie fiind și Ziua Culturii Naționale.

Editura Muzeelor Literare a fost înființată în mai 2013, la Iași, și este coordonată de muzeograful Mirel Cană. Printre aparițiile editurii se regăsesc: Ion Creangă, Amintiri, povești, povestiri; I.L. Caragiale, Momente și schițe; Ion Creangă, Punguța cu doi bani, Fata babei și fata moșneagului, Capra cu trei iezi; M. Eminescu, Făt Frumos din lacrimă; I.L. Caragiale, D-l Goe. De asemenea, Editura Muzeelor Literare a editat în limba engleză două antologii cu textele poeților, respectiv prozatorilor ieșeni (Anthology of Contemporary Poetry from Iași, Anthology of Contemporary Prose from Iași) care au fost lansate în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, 23-27 octombrie 2013.
Volumele care vor fi lansate miercuri sunt distribuite în rețeaua muzeelor literare ieșene.

Număr de vizualizări :969


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro