Avangarda revizitată. Ediția a IV-a: Avangarda românească

dec. 17th, 2013 | By | Category: Eveniment

Joi, 19 decembrie 2013, de la ora 19.00, la Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, București), Sala „Jean Georgescu” și sâmbătă, 21 decembrie 2013, tot de la ora 19.00, în același loc, va avea loc ediția a IV-a a evenimentului de readucere în atenția cinefililor a operelor cinematografice a regizorilor avangardei europene: Avangarda românească, Sesiunea a II-a: Jules Perahim.

Cinemateca Eforie – Arhiva Națională de Filme a României a lansat, începând cu 17 noiembrie 2012, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetării modului în care s-a constituit cultura vizuală autohtonă și cultura filmului în perioada de dinainte și de după naționalizarea din 1948 a producției cinematografice din România, cât și a filmelor deținute de cinematografele locale. Prima ediție a proiectului a cuprins avangarda cinematografică franceză, cea de-a doua ediție a abordat avangarda sovietică, ediția a treia s-a ocupat de avangardele germană și olandeză.

Artiști: Alexandru Solomon, Radu Igazsag, Jules Perahim, Louis Aragon, Elsa Triolet, Iosif Iser, Titina Călugăru. Curator: Igor Mocanu. Organizatori: Cinemateca Eforie – Arhiva Națională de Filme a României.

STRIGĂT ÎN TIMPAN
România, 1993, Documentar, 28 min
R. Alexandru Solomon, Radu Igazsag
Ed. Dobrica Lospa, Mihai Mitici
Voce: Marius Stănescu
O. George Oprea
Sunet: Filip Lazăr, Teodor Rogalski, Constantin Silvestri, Richard Wagner
Producător: FAV Studio / Velvet Moraru

CRONICA DE LA ZÜRICH
România, 1996, Documentar, 40 min
R. Alexandru Solomon, Radu Igazsag
I. Alexandru Solomon
Montaj: Rafael Guma, Mihai Mitici
Muzica: Filip Lazăr
Voci: Tomi Cristin, Costin Emilian Grigore, Vivi Drăgan Vasile, Dragoș Marinescu
Producător: FAV Studio / Velvet Moraru

EXPOZIȚIA LUI JULES PERAHIM
România, 1945, Documentar, 30 sec
Producător: Jurnal sonor ONC nr. 2 / 1945, subiect f
Cu: Jules Perahim

LOUIS ARAGON ȘI ELSA TRIOLET LA BUCUREȘTI
România, 1947, Documentar, 36 sec
Producător: Actualitățile săptămânii nr. 1 (6/1947), subiect c
Cu: Louis Aragon, Elsa Triolet

PRIMA EXPOZIȚIE PLASTICĂ ÎN PALATUL REPUBLICII
România, 1948, Documentar, 4 min
Producător: Actualitățile săptămânii nr. 43 / 1948, subiect a
Cu: Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker, S.I. Kaftaradze, Teohari Georgescu, Vasile Luca, Jules Perahim, Iosif Iser, Ștefan Constantinescu, Vida Geza, Boris Caragea, Titina Călugăru

http://www.anf-cinemateca.ro/
Perahim, Aragon, Triolet la „Avangarda revizitată”. Ediția a IV-a. Sesiunea a II-a

Număr de vizualizări :993


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro