”In Retreat. În retragere” de Alexis V. Drăculea, disponibil în format electronic

dec. 16th, 2013 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 18 decembrie 2013, volumul ”In Retreat. În retragere” de Alexis V. Drăculea, editat de Lidia Vianu & C. George Sandulescu, se lansează oficial, în format electronic, pe site-ul Contemporary Literature Press. Acesta poate fi descărcat la adresa de internet: http://editura.mttlc.ro/draculea-in-retreat.html

Volumul este editat sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român şi Ambasada Republicii Irlanda.

Alexis V. Drăculea este pseudonimul lui Mihail C. Vlădescu, licenţiat în drept, strateg militar, deputat, ziarist şi scriitor care s-a născut în anul 1886 şi a murit 45 de ani mai târziu. C. George Sandulescu descrie în studiul introductiv locul scriitorului în familia Noica.
În retragere, volum de „schiţe şi nuvele de răsboiu”, a fost publicat în anul 1918, la sfârşitul primului război mondial. Ca şi celelalte volume ale lui Vlădescu, este un text aproape necunoscut cititorului român, deşi el există în unele biblioteci mari din ţară. Contemporary Litreature Press restituie literaturii române un scriitor care merită să fie nu numai citit, dar şi tradus. Acesta este motivul pentru care povestirile sunt publicate ca texte paralele.
Pe lângă povestirile în sine, volumul mai include o listă a contemporanilor literari ai lui Vlădescu, în dorinţa de a-l plasa în epocă. Fiind vorba de un autor despre a cărui biografie nu se ştie mai nimic, sperăm că acest început va duce la o cercetare sistematică şi o recuperare a operei lui.
Mai importantă decât subiectul povestioarelor despre război, iubire şi avere este gândirea dramatică din spatele lor şi concentrarea lor stilistică. Dacă cititorul se gândeşte că Mihail Vlădescu s-a născut cu patru ani după James Joyce şi cu doi ani înaintea lui T.S. Eliot, va înţelege importanţa acestui Modernist încă necunoscut al literaturii române, care scrie cu forţa inovaţiei şi pasiunea experimentului.

Număr de vizualizări :894


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro