”Gena egoistă”, de Richard Dawkins

dec. 19th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Publica, a apărut volumul ”Gena egoistă”, de Richard Dawkins, în traducerea lui Dan Crăciun. ”Strălucire şi spirit, un splendid exemplu al felului în care pot fi explicate idei ştiinţifice dificile de către cineva care le înţelege şi e dispus să se înhame la aşa ceva.” (The New Yorker) ”Această carte importantă cu greu ar fi putut să fie şi mai incitantă.” (The Economist)

”Această carte ar trebui să fie citită şi poate fi citită aproape de către oricine. Ea descrie cu mare abilitate o nouă faţă a teoriei evoluţioniste. Deşi regăsim în mare măsură stilul lejer şi accesibil, care, în ultimul timp, a făcut vânzare bună unor teorii biologice noi şi câteodată eronate, aici avem de-a face, în opinia mea, cu o realizare mai serioasă. Ea izbuteşte să ducă la bun sfârşit misiunea aparent imposibilă de a folosi un limbaj simplu şi accesibil, pentru a prezenta unele din temele încifrate şi cvasimatematice ale gândirii evoluţioniste de dată recentă. Văzute, în sfârşit, prin prisma acestei cărţi, într-o perspectivă largă, acestea îi vor surprinde şi îi vor înviora chiar şi pe mulţi dintre cercetătorii în domeniul biologiei, care s-ar fi putut considera drept cunoscători.” ( W. D. HAMILTON, SCIENCE)

Richard Dawkins este Charles Simonyi Professor de Comprehensiune Publică a Științei la Universitatea Oxford. Născut la Nairobi din părinţi britanici, Richard Dawkins a studiat la Oxford şi a obţinut doctoratul sub îndrumarea etologului Niko Tinbergen, laureat al Premiului Nobel. Din 1967 şi până în 1969 a fost asistent la Universitatea Berkeley, California, după care s-a reîntors la Oxford ca lector, apoi conferenţiar de zoologie la New College, Oxford, înainte de a fi devenit primul ocupant al Catedrei Simonyi în 1995.

Gena egoistă (1976; ediția a doua 1989) l-a propulsat pe Richard Dawkins spre celebritate și rămâne lucrarea sa cea mai cunoscută și cel mai frecvent citată. A fost urmată de un șir de cărți bestseller: The Extended Phenotype (1982), The Blind Watchmaker (1986), River Out of Eden (1995), Climbing Mount Improbable (1996), Unweaving the Rainbow (1998) și The Ancestor’s Tale (2004). A Devil’s Chaplain, o culegere de scrieri ale sale de mai mici dimensiuni, a fost publicată în 2003. Dawkins este deopotrivă membru al Royal Society și al Royal Society of Literature. Este deținătorul unor numeroase premii și distincții, printre care Royal Society of Literature Award din 1987, Los Angeles Times Literary Prize din același an, Nakayama Prize din 1994, International Cosmos Prize for Achievement in Human Science din 1997, Kistler Prize din 2001 și Shakespeare Prize din 2005.

”Cad cu seriozitate pe gânduri atunci când îmi dau seama de faptul că am trăit aproape jumătate din viața mea cu Gena egoistă – însoțiți la bine și la rău. De-a lungul anilor, pe măsură ce-a apărut fiecare dintre cele șapte cărți pe care le-am scris ulterior, editorii m-au trimis prin lume în turnee de promovare. Publicul reacționează față de noua carte, oricare ar fi, cu încântător entuziasm, aplaudă politicos și pune întrebări inteligente. După care oamenii stau la rând să cumpere, cerându-mi un autograf pe … Gena egoistă.” Richard Dawkins

Număr de vizualizări :1511


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro