Seară literară despre Marin Sorescu și Werner Aspenström, la Stockholm

nov. 20th, 2013 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 27 noiembrie 2013, la sediul Institutul Cultural Român de la Stockholm, va avea loc o seară literară dedicată poeților Marin Sorescu și Werner Aspenström, două personalități literare a căror operă a fost adesea comparată. Evenimentul îi are ca invitați pe scriitorii suedezi Nina Burton și Kjell Espmark, în dialog cu editorul și scriitorul Jonas Ellerström. Seara literară va fi completată de lecturi de text din poemele lui Marin Sorescu și Werner Aspenström, în interpretarea actorului suedez Christian Fex.


Kjell Espmark este scriitor, membru al Academiei Suedeze şi al Comitetului Nobel pentru literatură, și autor a peste 40 de titluri, romane, povestiri, versuri şi studii literare. Distins cu numeroase premii, printre care și premiul Academiei De Nio, Kjell Espmark a colaborat extins cu Werner Aspenström. În perioada 1978-1995 a fost profesor de literatură la Universitatea din Stockholm, fiind un bun cunoscător al literaturii române şi un susţinător al acesteia. A întreţinut corespondenţe literare cu Nichita Stănescu și Marin Sorescu și a fost unul dintre ambasadorii operei acestora în Suedia.

Nina Burton, laureată a premiului Werner Aspenström în 2007 și a Premiului Marin Sorescu în anul 2008, poet și eseist suedez, este autoarea unui studiu extins despre opera lui Werner Aspenström, Mellan eld och skugga: studier i den lyriska motsägelsen hos Werner Aspenström (”Între foc și umbră: studiu despre lirica lui Werner Aspenström”), publicat în 1984 la editura Bonnier.

Jonas Ellerström, editor, traducător și scriitor suedez, este membru al juriului pentru acordarea Premiului Marin Sorescu. Interesat de opera poetului român, acesta a făcut posibilă publicarea a două volume de versuri semnate Marin Sorescu, în 1999 și 2013.

Evenimentul este organizat în contextul apariției, în acest an, la editura Ellerströms, în traducerea lui Dan Shafran, a antologiei de versuri ”Erratum till paradiset” (”Erată la paradis”) de Marin Sorescu, și a decernării Premiului Marin Sorescu, aflat la cea de-a șaptea ediție, în luna decembrie a acestui an.

Număr de vizualizări :861


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro