Gala de premiere a câștigătorilor primului concurs național de design de carte

nov. 3rd, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 4 noiembrie2013, ora 19.00, la UNA Galeria (str. General Budișteanu nr. 10, București) se vor decerna premiile concursului „Cele mai frumoase cărți din România”. Expoziția „Cele mai frumoase cărți” va fi deschisă publicului în perioada 4-8 noiembrie 2013.

Cele 6 premii acordate de juriu sunt Premiul I, Premiul II și Premiul III și 3 premii speciale: Premiul pentru cea mai bună ilustrație, Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru copii, Premiul pentru carte obiect / bibliofilă (pentru categoria specială a acestor lucrări, jurizate separat, în acest an).

Premierea se desfășoară în cadrul vernisajului expoziției „Cele mai frumoase cărți” care reunește cele 39 de cărți românești finaliste ale concursului național de design de carte – ediția 2013 și o selecție de cărți frumoase franceze realizate de editura  Actes Sud. Printre cărțile de excepție expuse grație sprijinului Institutului Francez din București se numără și cărți ale artistei Sophie Calle. „În domeniul editorial, în Franța, există o tendință de a produce „cărți-obiecte” și nu doar cărți monografice clasice despre opera cuiva. Această înclinație pentru original, pentru excepțional, interesul pentru calitatea foarte ridicată a reproducerilor este ceva nou și se generalizează mai ales la editorii cărților frumoase. Astfel, rafinamentul grafic devine tot mai complex, se manifestă dorința de a produce un obiect frumos. Această idee s-a dezvoltat în ultimii ani în domeniul cărții frumoase, dar și în cel al literaturii pentru copii. Prima noastră carte care aparține acestui nou val este cu siguranță Prenez soin de vous (Aveți grijă de voi) de Sophie Calle, carte expusă acum și la București.” – a spus  Géraldine Lay, șef de producție la editura franceză Actes Sud și artist fotograf, membru al juriului Cele mai frumoase cărți 2013. Ceilalți membri ai juriului au fost: Matei Câlţia, Radu Manelici, Alexe Popescu, Raluca Bem Neamu, Anamaria Pravicencu și Radu Arghir.

„În continuare, cărțile de arhitectură (și uneori de artă) par să rezolve cel mai bine ecuația format, hârtie, font, layout, tipar. Din păcate, cărțile de copii nu reușesc încă să pună în valoare ilustrațiile (de multe ori foarte inspirate) tratând superficial celelalte variabile. Cărțile de literatură se îndreaptă de multe ori spre zona lucrului bine făcut, de care e mare nevoie în România.

Felicitări Cele mai frumoase cărți pentru misiunea de a stabili repere! Cât mai multă lume din piață ar trebui sa afle rezultatele, și criteriile după care se obțin rezultatele.” – Alexe Popescu

Conceptul expoziției este un rezultat al dialogului despre design, carte și spațiu purtat între arhitectul Toni Baghiu și curatorul expoziției. “Un parcurs expozițional printre astfel de cărți pornește de la pasiunea palpabilă a cititului „ – Irina Damian

Expoziția Cele mai frumoase cărți este organizată de Asociația pentru Performanță și Cultură în parteneriat cu Institutul Francez din București, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și va fi deschisă publicului în perioada 4-8 noiembrie.

Evenimentul face parte din proiectul cultural Cele mai frumoase cărți din Romania, aflat la ediția a II-a, în cadrul căruia a avut loc un masterclass dedicat profesioniștilor din domeniul editorial, cât și o serie de expoziții de carte. Cărțile finaliste in ediția 2013 au fost expuse deja la Târgul de Carte de la Frankfurt, în pavilionul României în perioada 9-13 octombrie 2013, având parte și de un vernisaj special la care au participat membrii ai Federației Editorilor din Europa. O parte dintre cărțile finaliste au fost prezentate publicului ieșean la Bookfest Iași. Toate cele 39 de cărți selectate vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte „Best Book Design from All Over the World”.

Cei interesați vor găsi mai multe detalii despre proiect pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Număr de vizualizări :1686


One Comment to “Gala de premiere a câștigătorilor primului concurs național de design de carte”

  1. Sper sa ajung la aceasta expozitie.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro