Expoziţia de pictură “embryos”, de Ştefan Petrică, expusă la Galeria Calina

nov. 10th, 2013 | By | Category: Eveniment

Luni, 11 noiembrie 2013, ora 18:00, la Galeria Calina (Timişoara), va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură “embryos”, de Ştefan Petrică. Expoziţia va fi deschisă în perioada 11 noiembrie – 11 decembrie 2013.

“Este greu să defineşti astăzi un pictor, mai cu seamă abstract, atâta vreme cât el nu se situează între limitele teoretice ori stilistice ale abstracţiei. Se impune un  recurs la creaţia generaţiei abstracţilor lirici de la jumătatea anilor 50’, căreia Bernard Dorival îi atribuie calităţile un unui nou limbaj plastic şi poetic, investit cu mult echilibru şi raţiune, apărut în continuarea filonului abstract iniţiat de către artiştii Şcolii de la New York.

Ştefan Petrică este instinctiv, a învăţat de mult lecţia lui Soulages, unul dintre pictorii săi fetiş. Dacă Pierre Soulages a descoperit arta abstractă în 1946, în salonul frizerului său din Paris, Petrică descoperă abstracţia ca pe o nevoie firească, ce sălăşuieşte latent chiar în primele sale picturi. Este un personaj încifrat, discret şi foarte tăcut. Ştefan Petrică, atunci când nu tace, pictează. Brâncuşi spunea ,,sau taci, sau spui ceva mai bun decât tăcerea”. La Petrică, trecerea la actul picturii trădează un artist foarte locvace, între zidurile atelierului. Există o relaţie de complicitate între ,,tăcerea suprafeţei,” şi ,,locvacitatea” câmpului de semne care se aştern pe suprafeţe plane, inducând la prima citire, senzaţia unui spaţiu subiectiv, straniu, metafizic. A identificat modalităţi distincte de realizare a spaţiului, ştiind că doar exersarea facilă a abstracţiei, apelând la formule consacrate, poate fi un capăt de drum.

Ştefan Petrică nu doreşte niciodată ,,să deranjeze” naşterea firească. Pictura lui are o alonjă a realului, a memoriei pământului stihial, brăzdat de linii, locuit de semne, şi de urme ale copilăriei şi ale satului său natal.” – Sida Cristian

Ştefan Petrică s-a născut în 1988 la Reşiţa, unde urmează cursurile Liceului de Arte Plastice. În 2010 absolvă Facultatea de Arte şi Design din Timişoara. Îl preocupă mai cu seamă pictura şi fotografia. Participă la expoziţii de grup, printre care cele de la Institulul Cultural Român din Budapesta în 2010 şi Roma 2011, în acelaşi an prezintă expoziţia personală Evolution la Galeria Triade, Timişoara. În 2012, la Klagenfurt susţine solo showul konfrontation la Galerie 3.

Număr de vizualizări :1113


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro