Dan Pierșinaru expune ”Mutație” la Aiurart

nov. 25th, 2013 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 27 noiembrie 2013, de la ora 19.00, la Aiurart (București, Str. Lirei 21, sector 2), va avea loc vernisajul expoziției ”Mutație” de Dan Pierșinaru. Curatoare: Olivia Nițiș. Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 noiembrie 2013 – 14 ianuarie 2014.


”În proiectul Mutație Dan Pierșinaru optează pentru un discurs auster al cărui focus este procesul de uitare în care contactul cu imaginea are loc în direcția asumării unei categorii niciodată fixe, relevând o realiate nu doar subiectivă și selectivă, ci mai ales instabilă. Entuziasmul unei trăiri sau panica unui moment înregistrate în imagini intră într-un proces de estompare, mecanism de autoapărare al creierului care astfel poate asimila noi experiențe și trăiri. Amintirea unui moment, a unei fețe, a unui obiect se modifică, intră într-un soi de mutație a neclarității înlesnind în același timp și trecerea către altceva.

Mutația lui Dan Pierșinaru este o „afecțiune” umană la care ne aliniem cu toții, chiar și devoratorii de imagine, cu atât mai mult cu cât imaginea produsă la un moment dat, odată consumată și arhivată este iremediabil înlocuită, atât de emițător, cât și de receptor. Fragilitatea memoriei despre care vorbește fotografia lui Dan Pierșinaru este cea care obligă la efortul de conservare personală și colectivă. Instalația de fotografie este concepută pentru a ne îngloba în baza de date a unei minți care a înregistrat imagini, stări, momente și care reconstituie un traseu tocmai prin abstractizarea produsă de uitare.

Short saulong term memory loss, amnezia nu fac parte din circuitul conceptual și tehnologic pe care ni-l propune artistul pe care nu îl interesează uitarea ca fenomen clinic, deși acesta rămâne conectat la psihologia imaginii, din perspectiva procesului firesc de schimbare activ la nivelul memoriei umane în funcție de datele biologice cognitive specifice, mediu, vârstă și context. Dan Pierșinaru construiește un mediu în care imaginea se află în stadiu intermediar, cumva dislocată și „dis-temporală”. E o imagine suspendată supusă unei mutații spre abstractizare sau estompare completă, spre nimicul altceva și nu în ultimul rând spre cu totul altceva.

Expoziția Mutație este un exercițiu de reflectare a limitelor memoriei la nivelul receptării imaginii și prilej de reflecție asupra acestor limite, niciodată aceleași, mereu altele.” (Olivia Nițiș, curatoare)

Număr de vizualizări :1102


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro