AgențiadeCarte.ro și editura Brumar, printre câștigătorii Trofeelor Gaudeamus

nov. 24th, 2013 | By | Category: Eveniment

Ediţia cu numărul 20 a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură 2013 s-a încheiat duminică, 24 noiembrie 2013. În premieră pentru acest târg, în postura de Invitat de onoare s-au aflat în acest an mai multe ţări, reunite sub titulatura „Grupul ţărilor nordice”, format din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia iar Preşedintele de onoare al ediţiei a fost Excelenţa Sa domnul Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei în România. Participarea ţărilor nordice la Gaudeamus s-a derulat sub sloganul „Cool Nordic Bucureşti”. În ultima zi de târg au fost acordate premiile acestei ediții, câștigătorii fiind desemnați prin votul publicului. AgențiadeCarte.ro a primit trofeul presei pentru publicație online, iar Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Brumar din Timişoara.

Evenimentul, care a avut loc în perioada 20 – 24 noiembrie în Pavilionul Central (A) al Complexului Expoziţional Romexpo, este iniţiat şi organizat anual de de Radio România, instituţie de presă care, la 1 noiembrie 2013, a împlinit 85 de ani de activitate neîntreruptă.

Bilanţul statistic al ediţiei se prezintă astfel:
• Suprafaţa târgului a fost de circa 14.000 mp, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo.
• Numărul expozanţilor a fost de aproape 400, reprezentând câteva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial şi educaţional.
• Programul de manifestări al ediţiei a cuprins peste 600 de evenimente – lansări şi prezentări de carte, dezbateri, conferinţe, momente artistice – organizate în mai multe locaţii special amenajate în incinta pavilionului şi în cadrul standurilor expozanţilor.
• Numărul vizitatorilor a fost de circa 115.000 (faţă de 112.000 la ediţia 2012), un număr record de vizitatori în istoria târgului. Peste 75% dintre aceştia au fost, conform studiului de trafic realizat pe tot parcursul târgului, şi cumpărători de carte, suma medie cheltuită de vizitatori la târgul GAUDEAMUS fiind de 146 de lei.

Duminică, 24 noiembrie, au fost decernate premiile acestei ediţii a târgului, astfel:
• Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Polirom (locul 3);
• Trofeul pentru “Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilită tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii RAO, pentru volumul „Hobbitul” de J. R. R. Tolkien;
• Trofeele Presei pe secţiunile publicaţii, TV, online şi agenţii de presă au fost câştigate de: cotidianul Adevărul, postul Pro TV, site-ul Agenţiadecarte.ro şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres. Trofeul pentru secţiunea radio nu a fost acordat, întrucât posturile Radio România, indicate de către majoritatea vizitatorilor drept surse de informaţii despre eveniment, nu pot intra în această competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei. Câştigătorii secţiunilor publicaţii, TV şi online au fost desemnaţi pe baza Votului Publicului iar cel pentru secţiunea agenţii de presă, pe baza monitorizării Agenţiei de presă Rador a Societăţii Române de Radiodifuziune.
• Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Brumar din Timişoara, pentru curajul promovării unor proiecte editoriale de punere în valoare a literaturii române contemporane şi pentru eleganţa rafinată a cărţilor sale.
• Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, la aniversarea a 100 de ani de activitate editorială, în semn de apreciere pentru pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus.
• Premiul pentru traducere Antoaneta Ralian, acordat pentru doi traducători, din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediţie doamnei Clara Mitola (pentru traducerea poemelor Marianei Marin în limba italiana, în ediţia bilingvă Zestrea de aur/La dote d’oro, Colecţia Pavesiana, editată de Asociaţia culturală „Amicii lui Pavese”) şi domnului Vasile V. Poenaru pentru traducerea din limba germană a romanului „Turnul” de Uwe Tellkamp, publicat de Editura Curtea Veche.
În cadrul ceremoniei de premiere GAUDEAMUS 20, a fost acordat, pentru prima dată în România, Premiul Goncourt – alegerea publicului român. Doamna Gabriela Adameşteanu, preşedintele juriului român, a anunţat câştigătorul prestigiosului premiu: Sorj Chalandon

Proiecte Radio România – Gaudeamus

În cadrul Târgului a fost organizată finala celei de a XI-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, la care au participat opt elevi de liceu, câştigătorii finalelor zonale, organizate pe parcursul acestui an în Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Reşiţa şi Iaşi. Câştigătorii acestei ediţii au fost: Daniel Chiş (Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa) – locul 1, Alexandru Bodog (Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara) – locul 2 şi Marina Ifrim (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi) – locul 3. Premiile acordate de organizatori au constat în sume de bani destinate achiziţiei de cărţi din Târg.
Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă” a fost organizat în acest an în parteneriat cu Invitatul de onoare al ediţiei, într-o formulă dinamică şi prietenoasă, constituind un adevărat punct de atracţie pentru cei mai tineri vizitatori ai târgului. Zilnic, în cadrul Atelierului de creaţie amenajat în cadrul Salonului împreună cu Lego Romania şi Editura Egmont, copiii au ascultat poveşti, au participat la concursuri şi ateliere de creaţie şi au primit numeroase premii constând în cărţi şi reviste oferite de Editura Egmont şi seturi de construcţie Lego.

Proiectul „Cărţile se întorc acasă” s-a bucurat de un real succes şi în acest an. Fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor şi expozanţilor în cadrul proiectului este constituit din peste 5.000 de volume care, cu sprijinul Radio România Timişoara, vor ajunge în şcolile cu predare în limba română din Valea Timocului (Serbia). De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 78.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi vizitatorilor GAUDEAMUS în biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 20, 11 elevi medaliaţi la concursuri internaţionale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic internaţional” au fost invitaţi speciali ai Târgului şi premiaţi de către Radio România împreună cu Automobile Dacia şi Fundaţia pentru Excelenţă Euromonitor.
Expozanţii care au contribuit la proiectele „Cărţile se întorc acasă” şi „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României” sunt editurile Casa Radio, Corint, Hasefer, Humanitas, Litera, Meteor Press, Nemira, Niculescu, Paralela 45, Polirom, Rao şi Trei.

Revista Târgului (5 numere) a fost realizată într-un tiraj zilnic de 10.000 exemplare, în perioada 18 – 24 noiembrie, de către o echipă de studenţi coordonaţi de domnul Ion Bogdan Lefter.
Tombola GAUDEAMUS
Derulată pe întreg parcursul târgului, pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, Tombola GAUDEAMUS a oferit vizitatorilor ediţiei ocazia de a câştiga trei premii: locul 1: o tabletă 8” Procesor Dual Core + un smartphone; locul 2 – o tabletă 8” Procesor Dual Core; locul 3 – un smartphone. În urma tragerii la sorţi care a avut loc duminică, 24 noiembrie, ora 17.00, au fost desemnaţi drept câştigători: Simona Bullinger – locul 1, Lucia Dragomir – locul 2, Laura Petrache – locul 3. Premiile au fost oferite de Radio România împreună cu InfoTouch Systems şi Orange

Partener privilegiat al ediţiei a fost GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, care, prin intermediul unui stand dedicat literaturii francofone din întreaga lume, a marcat a XX-a aniversare a intrării României în Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
Centrul Internaţional de Agenţii Literare a reunit în acest an 8 agenţii literare din Franţa, Italia, Marea Britanie, România şi Turcia.
Sergio Valzania, directorul adjunct al Radio RAI, s-a numărat şi la această ediţie aniversară printre vizitatorii târgului, realizând cu acest prilej o transmisiune în direct din incinta Pavilionului Central.
Parteneri GAUDEAMUS 20

Proiect susţinut de Ministerul Culturii.

Sponsori: Orange, Automobile Dacia, Seven Last Muse, BancPost, InfoTouch Systems

Parteneri media: TVR, TV5 Monde, Digi 24, getlokal.ro, paginademedia.ro, Spectacular

Parteneri: Graffiti BBDO, British Council, Editura Egmont, Lego Romania, Primăria Municipiului Bucureşti, RATB, Ceainăria Infinitea, Fundaţia pentru Excelenţă Euromonitor, Bernschutz & Co, Primăria Sectorului 1, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Un eveniment organizat de RADIO ROMÂNIA

Număr de vizualizări :1730


2 Comments to “AgențiadeCarte.ro și editura Brumar, printre câștigătorii Trofeelor Gaudeamus”

  1. Catia Maxim spune:

    felicitări :))

  2. egilcescu spune:

    Respect si aleasa pretuire.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro