„Urma” lui Adrian Alui Gheorghe

nov. 2nd, 2013 | By | Category: Eveniment
La Librăria Bastilia din Piața Romană a avut loc, vineri, 1 noiembrie 2013,  lansarea romanului „Urma” de Adrian Alui Gheorghe (Editura Cartea Românească), cunoscut scriitor, care este în prezent directorul Bibliotecii Județene „A.G. Kirileanu” din Piatra Neamț.

Asistența, numeroasă, a fost formată din confrați ai autorului, scriitori, editori, critici literari și iubitori ai literaturii, acțiunea desfășurându-se într-un mod plăcut și elevat. Moderatorul lansării a fost criticul literar Daniel Cristea-Enache, care a prezentat personalitatea complexă a romancierului și poetului, precum și câteva repere ale romanului, pe care îl consideră o mare reușită și un op original în concepție și stil.
Cunoscutul actor Vasile Murariu a citit un fragment al textului, interpretarea sa artistică fiind subliniată cu călduroase aplauze.  Scriitorul Ioan Groșan, el însuși un prozator cunoscut,  a susținut un discurs de admirație față de opera  autorului, infirmând părerea comună despre prevalarea concurenței  între oamenii de litere. Celălalt scriitor aflat în prezidiul manifestării, Răzvan Voncu, a subliniat valoarea cărții și modul inedit de abordare a epocii „înghețului” stalinist de către romancier, într-o carte care va fi, cu siguranță, căutată în librării.
În continuare, autorul Adrian Alui Gheorghe a arătat că a cunoscut câțiva oameni care au suferit în epoca proletcultismului și a epurărilor din instituții a celor considerați indezirabili, oameni condamnați la ani grei de temniță și distruși fizic și psihic prin tortură și presiuni asupra lor și a familiilor: părintele Iustin Pârvu, Grigore Carada etc. Scrierea s-a vrut  ca o răzbunare a suferințelor provocate de un mecanism inuman. Mai precizează că a lucrat ca miner la Petrila, timp de un an, însă nu l-a cunoscut pe Ion D.Sîrbu, un alt condamnat de regimul comunist. Autorul și-a exprimat mulțumirea față de numărul  mare de prieteni veniți să-l întâmpine aici, la București, adresându-le invitația de a veni la Piatra Neamț, unde literatura și scriitorii se bucură de mare audiență.
Lansarea romanului „Urma” a fost o acțiune de succes  atât pentru gazde, cât și pentru moderator și pentru cei prezenți.

Corneliu Vasile

Număr de vizualizări :1101


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro