spot_img

„Poeme Blues de Crăciun”, la Piteşti

Vineri, 6 decembrie 2013, ora 18.00, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” din Piteşi, cu susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Argeş, are loc un spectacol-eveniment „Poeme Blues de Crăciun”, cu Mike Godoroja&Blues Spirit şi Dan Mircea Cipariu, cu participarea extraordinară a poetelor Nicoleta Popa şi Denisa Popescu. „De Moş Niculae facem un dar de poezie şi blues cititorilor Bibliotecii Judetene din Piteşti. Ne-am gândit la un spaţiu rezonant în care să redescoperim, poetic şi prin intermediul unor celebre blues-uri de Crăciun, bucuriile uitate ale Sărbătorilor şi starea de bunăstare sufletească. E un proiect de spectacol pe care îl prezentăm şi în Craiova (7 decembrie 2013, Teatrul Colibri) şi Bucureşti, cu gândul că două genuri de nişă, poezia şi blues-ul, pot să aducă un public mai numeros, un public care să uite pentru câteva ore de bolile post-postmodernităţii. În fiecare oraş, am invitat nume importante ale poeziei vii. La Piteşti, le-am invitat pe Nicoleta Popa şi Denisa Popescu, iar la Craiova pe Ionel Ciupureanu”, a declarat Dan Mircea Cipariu. AgenţiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.


AgenţiadeCarte.ro vă prezintă trei poeme ce vor fi citite în cadrul spectacolului-eveniment „Poeme Blues de Crăciun”.

lista de colindat

la nana silvie sunt pupuri cu varză
și pupuri cu urdă
la unchiu` lie sunt bomboane cubaneze
ca niște păsări colorate
ce se întorc iarna din țările calde
la tușa mare e turtă dulce
cu urechi lungi și albe
de iepuraș cuminte
la tetea pătru sunt mere mari și galbene
numai pentru cei care trebuie să zică
„N-am venit să cerem, Ci-am venit să dăm
Dalbe și iar dalbe, Flori adevărate“

la mama tână sunt darurile aduse pe ascuns de mama
de la bucurești
aici sunt toți verii mei cu care voi merge pe ulița borceștilor
să ducem colinda

„Deschide ușa creștine
Că venim din nou la tine
La mulți ani, mulți ani cu bine“
………………………………………………………………………………………
deschid monitorul
contul meu de pe facebook
peste tot
același și același mesaj
salvați Crăciunul

DAN MIRCEA CIPARIU
(Din volumul “singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte, 2012)

***

pentru că dorm în pat cu un înger
nopţile mele sunt cele mai frumoase
din lume
îl invelesc şi îl schimb când transpiră
îmi zâmbeşte uneori
atunci mi se pare că simt
mângâierea aceea imensă
iată universul care s-a născut
pentru mine.

NICOLETA POPA


De dor de Crăciun, am înnebunit peste vară.
Amiaza clipea ca un tort de zăpadă și-o lumină sprințară, de cacao și zahăr, când sta să cadă, când se-abătea mângâioasă peste fața mea udă și trasă.
Așteptam doar să ningă și câte-un flutur, ca-ntr-o colindă, să mă sărute pe gură de bun-venit.
Cred c-am roșit…
Și m-am aplecat, să nu se vadă, și-am tremurat minute în șir, căciuliță de trandafir, în timp ce ziua în jur se schimba.
Mă schimbam o dată cu ea.
Mirosea a copil mic și, la picioarele mele, mirosul băltea ca o comoară.
De dor de Crăciun, am înnebunit peste vară.

DENISA POPESCU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508