”ROformularea puterii” la Berlin

nov. 12th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 15 noiembrie 2013, pentru a treia oară, 12 tineri autori din România, în cadrul unei lungi nopți de poezie românească, vor fi prezenți la Literaturwerkstatt Berlin, în evenimentul ”ROformularea puterii”. Literaturwerkstatt se adresează în principal unui public tânăr și este situată în complexul Kulturbrauerei, unul dintre cele mai dinamice spaţii culturale din Berlin. Poeziile vor fi prezentate în limba română și germană.

Evenimentul începe la ora 21.00 și va include prezentarea a trei aspecte ale poeziei contemporane: noua nostalgie, reconfigurarea traumei și evoluţii ale coerenţei. Între cele trei părți literare vor avea loc interludii muzicale electro-dub cu Bandesnaci și un poem de prezentare live a lui Răzvan Ţupa susținut de grafica video a Alinei Daniela Nicu. Iulia Militaru şi Anca Bucur vor completa programul cu proiecţii video şi performance live.

Program:
– Noua nostalgie
Alex Văsieş – „Lovitura de cap” (editura Casa de pariuri literare)
Vlad Tăuşance „Legende urbane” (editura Herg Benet)

– Reconfigurarea traumei
Silvia T. – „L’enfant terrible” (editura Tracus Arte)

– Evoluţii ale coerenţei
Radu Niţescu – „Gringo” (editura Casa de pariuri literare) nominalizat la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima
Anatol Grosu – „Epistola din Filipeni” (Casa de editură Max Blecher, 2012) câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima.
Andrei Doşa – „Când va veni ceea ce este desăvârşit” (editura Tracus Arte, 2011) câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima.
Claudiu Komartin – premiul pentru poezie al Academiei Române pentru anul 2005.

ICR Berlin editează cu ocazia evenimentului o broșură cu o selecție de poezii traduse în limba germană de către traducătoarea Eva Wemme, care a acompaniat și celelalte ediții de proză și poezie de la Literaturwerkstatt. Broșura cuprinde pe lângă poezii și o scurtă prezentare a autorilor prezenți la Berlin și va sta gratuit la dispoziția publicului.

Literaturwerkstatt este și inițiatorul și purtătorul programului „Lyrikline”, care este cea mai importantă platformă de poezie din Germania. Pe acest portal pot fi accesate mii de poezii din peste 50 de țări, citite în original de autorii lor. Acest portal este unul din cele mai importante proiecte ale Literaturwerkstatt Berlin din anul 2003, un proiect extrem de dinamic, în continuă creștere. Site-ul a primit premiul Grimme în anul 2005. Pe site se regăsesc poezii de Nora Iuga și Svetlana Cîrstean, urmând ca, până la sfârșitul anului, să mai fie adăugată și lirică semnată de Angela Marinescu, Sorin Gherguț și V. Leac.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de

Număr de vizualizări :824


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro