„X:20 O radiografie a artei românești după 1989”, de Erwin Kessler

oct. 13th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 17 octombrie 2013, ora 18:30, la Café Verona (Cărturești, Bucureşti) se va lansa un volum de referință despre arta românească a ultimelor două decenii: „X:20  O radiografie a artei românești după 1989, de Erwin Kessler, Editura Vellant. Specialiști, colecționari dar și amatori de artă sunt așteptați joi la întâlnirea cu autorul cărții și cu invitatul său, Sorin Alexandrescu, fondator și director CESI.

„O lucrare de pionierat, x20 este primul studiu care face un bilanț al evoluției artei românești după 1989. În acești peste 20 de ani s-au produs schimbări structurale la nivelul instituțiilor,  al ideologiilor, al tehnicilor, practicilor și pieței, dar și al valorilor, al normelor și al așteptărilor publicului în raport cu arta. x20 vine într-un moment în care dezvoltarea fără precedent a pieței de artă și dinamizarea tranzacțiilor de artă românească fac tot mai necesară existența unei hărți teoretice a reliefului artei românești actuale.

Pe baza unei documentații ample, ce se regăsește, prelucrată, în analizele și graficele din volum, x20 explorează transformările structurii sociale și evoluția demografică a lumii artistice locale, schimbarea, multiplicarea și diversificarea instituțiilor care o guvernează, alterările și transformările discursului artistic, de la nivelul tehnic până la cel iconografic, retoric și stilistic, dar și momentele cele mai importante ale receptării și promovării artei contemporane locale, cautând să remarce evenimentele, organizațiile și fenomenele care au adus și produs noul. În plus, printr-o forare necesară în istoria artei deceniilor anterioare, din perioada 1960 până în 1980, x20 asigură o privire de ansamblu asupra fenomenului culturii vizuale din România ultimei jumătăți de secol.

x20 este un instrument de lucru indispensabil specialiștilor din domeniu, de la studenți, cercetători, artiști, amatori și colecționari de artă, la jurnaliști, agenți și manageri culturali. Este un public în continuă creștere, interesat de fenomenul artistic local, pentru care baza de date pe care se edifică x20 este unică și necesară.  Alături de masa de informații prelucrate în volum, care asigură un bagaj de cunoștințe pentru orice explorator al culturii vizuale contemporane, calitatea eseistică a textului atrage și cititori interesați în sens mai amplu de politicile culturale, de analizele sociologice și de filozofia culturii contemporane.” – editorii

Erwin Kessler este filozof, istoric și critic de artă. Printre lucrările publicate până în prezent se numără ceARTa (1997), Ymago Sophystica. Despre Nunta din Cana de Hieronymus Bosch (2001), La ce bun arta (2008), Cel ce se pedepseşte singur. Arta şi România în anii 80-’90 (2009), Rostopasca (2011), Căderea. Chemarea (2011),Undeva în Titan era o betonieră. Grupul Euroartist, 1994-1995 (2012)

Număr de vizualizări :1442


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro