Joi, 24 octombrie 2013, ora 18:30, la Ceainăria Librăriei Cărturești Verona (Str. Arthur Verona 13-15, Bucureşti) va avea loc lansarea enciclopediei on-line bilingve de sculptură românească „Un secol de sculptură românească (A – M)”.
Fundația Culturală META a reluat anul acesta, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), proiectul Un secol de sculptură românească. Acesta a fost inițiat la începutul anilor 2000, iar prima etapă s-a materializat în 2001 odată cu apariția dicționarului Un secol de sculptură românească (A – D), publicat în Colecția „Sinteze”, Editura META.
Ediția on-line din acest an este o enciclopedie virtuală de artă românească cu acces liber dedicată sculptorilor români (sau de origine română) și reunește fișele a peste 500 de artiști, aflați în țară sau în străinătate, care au activat în domeniul artistic în ultimii 100 de ani. Fenomenul sculpturii este abordat dintr-o perspectivă contemporană, dicționarul propunându-și să ofere o imagine largă a acestui termen. Discursurilor artiștilor absolvenți ai secțiilor de sculptură, care apelează în primul rând la materialele tradiționale (lemn, piatră, bronz ș.a.), li se alătură acum discursurile altor artiști, preocupați la rândul lor de problematica tridimensionalului, care folosesc tehnici diverse, de la ceramică la instalații, și care, prin lucrările lor, abordează conceptul existenței obiectului în spațiu.
Enciclopedia nu va constitui numai un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studenților, profesorilor, cercetătorilor, teoreticienilor, istoricilor și iubitorilor de artă, ci va cuprinde și un aparat critic, comentariile fiind semnate de un colectiv de critici și istorici de artă din care fac parte Alexandra Titu, Constantin Prut, Ioana Vlasiu, Mariana Tomozei Cocoș, Elena Mihuț, Alexandra Rus, Tudor Stavilă, Luiza Barcan, Magda Predescu, Corina Teacă, Mica Gherghescu și Andra Miruna Stancu (studentă la Istoria și Teoria Artei, coordonată de Mirela Dăuceanu).
Un secol de sculptură românească va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către vizitatorii săi. Aceștia vor putea completa fișele accesând meniul „Contribuie” disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar după verificarea informațiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie.
Enciclopedia Un secol de sculptură românească (A – M) poate fi accesată la adresa www.sculpture.ro