spot_img

Prima ediție a Listei Goncourt

François Weyergans și Paule Constant, câștigători ai Premiului Goncourt, și editoarea Marie-Catherine Vacher (Actes Sud) vor fi prezenți la București în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2013 cu ocazia primei ediții a Listei Goncourt – Alegerea studenților români.

Miercuri, 30 octombrie 2013, ora 16:00, va avea loc masa rotundă cu tema „Efectele Premiului Goncourt”. Invitaţi: Paule Constant și Marie-Catherine Vacher

„Cum reacționează o editură la anunțarea premiului Goncourt ?”. Marie-Catherine Vacher, editor Actes Sud de aproape 25 ani va anima pentru profesioniștii din domeniu acest masterclass despre importanța unui premiu literar precum Premiul Goncourt pentru o editură. Va exemplifica efectele economice ale obținerii acestui premiu prin două cazuri concrete: 2004 – Laurent Gaudé, Le Soleil des Scorta și 2012 – Jérôme Ferrari, Le Sermon sur la chute de Rome.

Tot miercuri, 30 octombrie, ora 18 :00, va avea loc o lectură bilingvă și interactivă a unor fragmente din creația literară a lui François Weyergans, la Librăria Kyralina din Bucureşti.

31 octombrie: Conferință de presă: Lista Goncourt – Deliberarea studenților români; prezintă Gabriela Adameșteanu, președinte de onoare al juriului – în Atriumul Institutului Francez din România, în prezența invitaților francezi

Sub patronajul celebrei Academii Goncourt, Lista Goncourt / Alegerea studenților români – are un principiu de bază simplu : un juriu format din studenți la literatură și civilizație franceză ai universităților din România decernează premiul celui mai bun roman francez pornind de la lista primei selecții a Academiei Goncourt, comunicată pe 6 septembrie. Gândit ca un motor de colaborare intra-universitară la scară națională, acest premiu are ca scop pregătirea unei noi generații de critici ai literaturii franceze contemporane și deschiderea publicului larg către marii autori ai acestei literaturi. România este al patrulea spațiu geografic care inaugurează Lista Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2011) și Orientul (Liban, 2012).

La Lista Goncourt participă șase departamente de literatură franceză din șase universități ale țării : București, Craiova, Timișoara, Sibiu, Cluj și Iași, constituind un juriu de 12 studenți.

Pe 31 octombrie are loc deliberarea finală la București, când studenții, împreună cu Paule Constant (jurat Goncourt și câștigătoare a Premiului Goncourt 1998), François Weyergans (Academician și câștigător al Premiului Goncourt 2005), Marie-Catherine Vacher (editor Editions Actes Sud) și Gabriela Adameșteanu, președinte de onoare al acestei prime ediții, vor alege romanul laureat și vor face publică alegerea cu ocazia unei conferințe de presă.

Premierea oficială se va face la Salonul de Carte Gaudeamus, pe 24 noiembrie.

Lista primei selecții Goncourt 2013

– Jean-Daniel Baltassat, Le divan de Staline, Seuil

– David Bosc, La claire fontaine, Verdier

– Sorj Chalandon, Le quatrième mur, Grasset

– Marie Darrieussecq, Il faut beaucoup aimer les hommes, POL

– Sylvie Germain, Petites scènes capitales, Albin Michel

– Pierre Jourde, La première pierre, Gallimard

– Pierre Lemaître, Au revoir là-haut, Albin Michel

– Yann Moix, Naissance, Grasset

– Boris Razon, Palladium, Stock

– Thomas B Reverdy, Les Evaporés, Flammarion

– Laurent Seksik, Le cas Eduard Einstein, Flammarion

– Chantal Thomas, L’échange des princesses, Seuil

– Jean-Philippe Toussaint, Nue, Minuit

– Karine Tuil, L’invention de nos vies, Grasset

– Frédéric Verger, Arden, Gallimard

Premiul Goncourt este unul dintre vectorii principali ai difuzării literaturii franceze în lume. Frații Jules și Edmond Goncourt sunt la originea primului premiu, decernat în 1903. De atunci, Premiul Goncourt a recompensat nume mari ale literaturii franceze, de la Marcel Proust la André Malraux, Simone de Beauvoir sau Andreï Makine.

François Weyergans s-a născut la Etterbeek, în Belgia, și este fiul scriitorului și criticului de film Franz Weyergans. Pleacă la Paris pentru a studia la Institut des Hautes Etudes Cinématographiques și regizează, în anii 60 și 70, în jur de douăzeci de scurtmetraje și lungmetraje. În 1973 publică primul său roman, Le Pitre, la editura Gallimard, și odată lansat în literatură, îi va consacra tot timpul.

Multe dintre cărțile lui au fost premiate: premiul Le Renaudot în1992 pentru La Démence du boxeur, Premiul Goncourt pentru Trois jours chez ma mère în 2005 (apărut la editura Polirom în 2006), Premiul Roger-Nimier, Premiul Deux-Magots, le Grand Prix de Langue Française.

Doctor în litere și științe umane, Paule Constant predă literatura franceză la Institutul de studii franceze pentru studenți străini la Universitatea Aix-Marseille. Este inițiatoarea și președinte al Centrului de scriitori din Sud Jean Giono din Aix-en-Provence. În 1998 a obținut Premiul Goncourt pentru Confidence pour confidence. Paule Constant este tradusă în peste 20 de țări. Pentru romanul Sucre et Secret, publicat în 2003, și care spune povestea a două femei americane confruntate cu pedeapsa cu moartea, a primit premiul Amnesty pentru drepturile omului. Temele de predilecție din literatura ei sunt continentul african, America de Sud și condiția și educația feminină (amintim și eseul Un monde à l’Usage des Demoiselles, 1987, câșitigător al Marelui Premiu pentru Eseu al Academiei Franceze)

Marie-Catherine Vacher este editor la editura Actes Sud, responsabilă de literatura contemporană franceză și literatura anglo-americană. A fost asistenta lui Bertrand Py, care i-a încredințat în 1992 colecția « Générations », cu scopul promovării tinerilor autori francezi în străinătate. Înainte de a ajunge la Actes Sud în 1989, a predat timp de 10 ani. În momentul de față publică în jur de 30 de titluri pe an, din care două treimi de autori străini. Marie-Catherine Vacher este și una dintre traducătoarele lui Paul Auster în limba franceză

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508