Opera Națională Română din Iași prezintă spectacole în cadrul FILIT

oct. 3rd, 2013 | By | Category: Eveniment

Opera Națională Română din Iași (ONRI) contribuie la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (23-27 octombrie 2013) – FILIT cu două spectacole speciale: “Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau, montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Şerban, şi o „Gală extraordinară de operă, operetă şi musical-uri celebre”. ONRI este, de altfel, partenerul „Serilor FILIT ” – un concept dezvoltat de echipa festivalului împreună cu managerul ONRI, Beatrice Rancea.

„Serile FILIT” vor avea loc în cele cinci zile de festival, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”: miercuri, 23 octombrie, de la ora 19.00, joi, 24 octombrie, vineri, 25 octombrie şi sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20.00 şi duminică, 27 octombrie, de la ora 17.00.

Ne bucurăm să fim partenerii unui festival atât de important, cu evenimente literare de anvergură europeană şi felicităm organizatorii pentru o asemenea iniţiativă. Opera Naţională Română Iaşi asigură partea artistică a «Serilor FILIT», oferind două spectacole reprezentative: Indiile galante, de Jean Philippe Rameau, spectacol montat pentru prima dată în România de maestrul Andrei Şerban. Opera-balet atât de îndrăgită de public a obţinut deja câteva premii semnificative. Mai mult, vom avea o Gala extraordinară de operă, operetă şi musical-uri în interpretarea soliştilor, orchestrei şi corului de copii Juniorii Operei chiar în încheierea festivalului. Sperăm să continuăm această colaborare şi la viitoarele ediţii ale Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi”, a declarat Beatrice Rancea, managerul ONRI.

Managerul FILIT, Dan Lungu, apreciază ca extrem de importantă colaborarea cu Opera ieşeană, pe care o cataloghează drept un pas firesc în elaborarea calendarului anual de evenimente cu mare impact în rândul publicului ieşean.

„Opera Națională Română din Iași, prin eforturile managerului Beatrice Rancea și ale echipei sale, a demonstrat în ulltimii ani că orașul nostru poate genera evenimente de talie națională și internațională. Impunerea Iașiului drept centru de desfăşurare a Galei Operelor Naționale Române, un eveniment cu o mare vizibilitate încă de la prima ediție, este un exemplu de reușită profesională și artistică. Acum, pentru prima dată în ultimii ani, un eveniment literar pătrunde pentru cinci zile în cea mai importantă sală din regiune, cea a Naționalului ieșean. Vor fi cinci seri dedicate literaturii și spectacolului, în care lecturile şi discuţiile ce vor avea în centru nume de primă mărime ale literaturii mondiale vor fi însoţite de spectacole speciale”, a declarat Dan Lungu, manager FILIT și director al Muzeului Literaturii Române din Iași.

În luna noiembrie 2012, Indiile Galante, care va fi prezentat pe 23 octombrie, după ceremonia de deschidere a FILIT, a fost desemnat spectacolul anului la secțiunea „Operă”, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical. Tot atunci, regizorul Andrei Șerban a fost premiat pentru concepția artistică a spectacolului. De asemenea, anul acesta, la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, maestrul a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru Troienele după Euripide și pentru Indiile galante de Jean-Phillipe Rameau, opera-balet primind și premiul pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2012-1013.

Gala extraordinară de operă, operetă şi musical-uri celebre, care va încheia ultima seară a FILIT, pe 27 octombrie, va beneficia de interpretarea soliştilor, a corului de copii „Juniorii Operei” şi a orchestrei Operei Naţionale Române Iaşi, sub bagheta maestrului Cristian Oroşanu. Irina Scafaru, Diana Bucur, Mihaela Grăjdeanu, Florentina Onică, Ciprian Marele, Cosmin Marcovici şi Florin Guzgă vor interpreta arii celebre din opere ale renumiţilor compozitori Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi şi mulţi alţii.

Programul detaliat al FILIT va fi făcut public în scurt timp pe site-ul www.filit-iasi.ro şi în catalogul evenimentului.

Număr de vizualizări :1042


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro