Începe cea de-a doua ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”

oct. 17th, 2013 | By | Category: Eveniment

În perioada 22 octombrie – 4 noiembrie 2013 se va desfăşura cea de-a doua ediţie a turneului „Vioara lui George Enescu”, cu violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail. Violonistul Gabriel Croitoru are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional ”George Enescu”), acompaniat de pianistul Horia Mihail. Cei doi muzicieni vor ajunge în 3 oraşe şi 6 localităţi rurale din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov şi la Sala Radio din Bucureşti.

“Abia sosită din turneul Duelul Viorilor, vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, ce i-a aparţinut lui George Enescu, pleacă din nou la drum, de data aceasta nu pentru a fi auzită în marile săli de concert, ci în sate unde astfel de evenimente nu au loc în mod obişnuit, dar şi într-o serie de oraşe.

Anul trecut, doi muzicieni români entuziaşti, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, după ce au trecut prin experienţa de a cânta pe mari scene ale lumii, în oraşe mari, la Bucureşti la Sala Radio sau Ateneu, dar şi în oraşe mai mici ale ţării, lipsite de viaţă muzicală, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândeşte la ea. Au fost inspiraţi de exemplul lui George Enescu care, cu multă generozitate şi dragoste de oameni şi muzică, a mers cu vioara sa, Guarneri del Gesu, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulţi aveau nevoie de ea ca alinare.

Astfel s-a născut primul turneu intitulat Vioara lui George Enescu la sate, la iniţiativa Radio România Cultural şi Accendo. A fost o călătorie muzicală care, în 2012, a umplut de emoţie inimile oamenilor simpli din 8 localităţi rurale din România care, deşi nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruţe, nu în smoking, ci în haine simple, dar au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea să meargă în marile săli de concert.” – organizatorii

Experienţa a fost una deosebită pentru cei doi artişti care la finalul primei ediţii declarau: „Eu zic că am început să ne obişnuim şi cu o atmosferă mai puţin propice unei săli de concert. Nu întotdeauna se întâmplă să ai spectatori care nu sunt familiarizaţi cu acest gen de muzică şi mă bucur că, iată, am fost la ei acasă şi încercăm ca măcar pe unii dintre ei să-i atragem către această muzică” (Gabriel Croitoru) ”Pe mine mă impresionează şi încă nu-mi revin din surpriza pe care am avut-o în faţa numărului mare de oameni care a venit la aceste recitaluri” (Horia Mihail)

„Turneul va fi şi anul acesta o frumoasă aventură a doi extraordinari artişti care vor poposi în locuri unde mari interpreţi ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodată. Va începe chiar în localitatea Liveni, în care s-a născut Enescu şi a luat primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii. Periplul muzical cuprinde un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, dedicat sărbătoririi împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public românesc.

Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.” – organizatorii

Pentru detalii despre turneu: www.vioaraluienescu.ro

DATELE de desfăşurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu:

22 OCTOMBRIE, Loc.Liveni, jud Botoşani

22 OCTOMBRIE, Botoşani, Casa de Cultură

23 OCTOMBRIE, Loc.Grăniceşti, jud Suceava

24 OCTOMBRIE, Pogoneşti, jud Vaslui

24 OCTOMBRIE, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu

25 OCTOMBRIE, Loc.Slimnic, jud.Sibiu

26 OCTOMBRIE, Loc.Răşinari, jud.Sibiu

1 NOIEMBRIE, Bucureşti, Sala Radio

4 NOIEMBRIE, Loc.Cernica, jud. Ilfov

Organizatori : Radio România Cultural şi Accendo

Coproducători: Radio România Regional şi TVR 2

Număr de vizualizări :1134


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro