De curând, la Grupul editorial Aius, în Colecţia “Clio. Seria Anthropos”, a apărut volumul „Religiozitate populară şi simbolism acvatic. O perspectivă socio-antropologică asupra obiceiurilor româneşti” de Ioana Repciuc. Această carte este rezultatul unui proiect postdoctoral finanţat de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS-UEFISCDI, PN-II-RU-PD-2011-3-0220), intitulat „Elemente de religiozitate populară în riturile româneşti ale apei. O perspectivă socio-antropologică”, şi al unui stagiu de cercetare în Marea Britanie, la Institute of Social and Cultural Anthropology – University of Oxford.
„Cartea cuprinde o analiză socio-antropologică a unor ritualuri religioase populare din ciclul familial şi din cel calendaristic, asociate datorită raportării în cadrul lor, de către performerii rituali, la diverse ipostaze ale elementului acvatic, de la marile râuri pe malul cărora se desfăşoară procesiuni colective la vasele de agheasmă din biserici. Scopul central al cercetării este de a se demonstra integrarea acestor manifestări folclorice în domeniul vast şi eterogen al religiozităţii populare româneşti, precum şi la o dimensiune universală a relaţiei dintre practici rituale locale de largă tradiţie păgână şi prescripţiile creştine. În afara informaţiilor de arhivă, pentru ilustrarea argumentelor s-au folosit rezultatele anchetelor etnofolclorice efectuate de autoare în sate din Moldova nordică, Bucovina şi sud-vestul Olteniei”, a declarat Ioana Repciuc.
Ioana Repciuc (n. 1983) este cercetător ştiinţific dr. în cadrul Departamentului de Etnografie şi Folclor al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română – Filiala Iaşi. Este doctor în filologie, din 2011, cu o teză despre poetica descântecelor româneşti, susţinută la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.