“Submarinul karmei” de Paul Gorban

oct. 23rd, 2013 | By | Category: Postcard

Duminică, 27 octombrie 2013, ora 14.00, în Sala Pașilor Pierduți a Universității „Al.I Cuza” din Iași, în cadrul primei ediţii a Salonului de Carte Bookfest Iași, va avea loc lansarea volumului “Submarinul karmei” de Paul Gorban, Editura Adenium. Invitați, alături de autor: Liviu Antonesei și Claudiu Komartin. Evenimentul se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri Iași – FILIT.

“Aş vrea să-l acuz pe Paul Gorban de simbolism, de sinestezii incandescente, dar nu pot, pentru că îl văd limpede ca pe un romantic senin, clasicizant. Însă nici în insectarul cu romantici nu-l pot înţepa, pentru că are sprinturi suprarealiste. Ca să nu mai spun despre intertextualităţile postmoderne. Vizionar şi religios, trist şi bucuros, scriitorul nu oboseşte nicicând să fie versatil şi ubicuu. Cu submarinul lui karmic, poetul traversează toate zodiile poetice. Statuile au miros, aparatul de fotografiat face poze olfactive, autobuzele şi străzile au guri, o biserică se cocoaţă pe un bloc, drumurile au tâlpi şi tot aşa. O privire adamică reinventează lumea, o deviază de la rutina ei scămoşată. Minunat că se mai găsesc suflete atât de încrezătoare în personificare şi metaforă. Capabile să dialogheze cu Poezia ca şi cum aceasta ar fi o mamzelă delicată şi şturlubatică, totdeodată.” (Felix Nicolau)

Număr de vizualizări :1120


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro