“Salonul de toamnă” de Viorel Mureșan

oct. 25th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Tracus Arte a apărut volumul “Salonul de toamnă” de Viorel Mureșan.

”Două expresii în una singură, asta pare a fi poezia lui Mureşan. Avem aici o antinomie, aceea a scrierii încrâncenate, pornite din suferinţă, care trebuie să ajungă vidată de orice nebuloasă, de orice conflict, la un lector pur, cu singur scop: al învăţăturii. De aici toată această grijă, toată această precizie, concizie, toată această duioşie şi lapidaritate a poemelor lui Viorel Mureşan. Viorel Mureşan este un poet al trăirilor acute, care nu lasă loc de echivoc, deşi tehnica este tocmai aceea a echivocului. Este aici un paradox pe care numai poezia îl poate îngloba.

Poetica lui Viorel Mureșan este până la urmă una a comprimării, a senzațiilor concentrate, a imaginilor percutante create din cuvinte puține. O poetică a unei atmosfere mai mult decât a descrierii unui spațiu, a unei viziuni fulgurante, abia schițate, cutremurătoare și sfâșietoare prin acuitatea detaliului, mai mult decât a amplelor viziuni superflue.

În ansamblu, poezia lui Viorel Mureșan reface un traseu mut de la citadin la rural, de la postmodernismul huruitor și aglomerat al orașului la liniștea metafizică, aplicată a satului. E lung și anevoios acest traseu de constituire a unei lumi mitice în mijlocul unui univers dezorientat și absurd, dar Viorel Mureșan este un expert care nu se lasă tracasat de ce e în jur. El ia și comprimă, timpul, durerea, imaginea, sensul, le sparge-n bucăți, le amestecă bine și le varsă pe foaie într-o ordine fixă, știută numai de el și de cei care citesc printre rânduri.  Lumea poetică a lui Viorel Mureșan este una a „prezențelor”, fie că sunt umane sau de alt tip, ele sunt cele care coordonează mișcările poemului. Un set de umbre, fulgurante, abia bănuite, care se strecoară printre cuvinte și-ncep să șoptească povești. Putem chiar să vorbim în cazul poemelor lui Viorel Mureșan de o estetică a umbrelor, a aparențelor care în literatura română contemporană este singulară.”  (Cosmin Perța)

Număr de vizualizări :1127


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro