“Întâlnirile ARCEN”: „Cele zece porunci ale zilelor noastre. Zece porunci pentru a-l împăca pe Om cu omenescul”, de André Chouraqui

oct. 9th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

“Întâlnirile ARCEN” vor debuta duminică, 13 octombrie 2013, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bucureşti) cu o discuție pe baza lucrării lui André Chouraqui, „Cele zece porunci ale zilelor noastre. Zece porunci pentru a-l împăca pe Om cu omenescul„, Editura Humanitas. Astfel, Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN revine toamna aceasta la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu o nouă serie de întâlniri în cadrul proiectului „Eseuri de duminică”, ce vor avea loc în trei duminici consecutive, în zilele de 13, 20 şi 27 octombrie, începând de la ora 19.00.

Dezbaterile din cadrul evenimentului vor aborda un nou domeniu, filozofia culturii, urmând a aduce înaintea publicului trei cărţi de actualitate: „Cele zece porunci ale zilelor noastre” de André Chouraqui, „Socrate. Un om pentru timpurile noastre” de Paul Johnson și „Regele și cadavrul”de Heinrich Zimmer.

Împreună cu Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu, specialiste în filologie și teologie, se va aprofunda înțelesul celor Zece Porunci, se va căuta sensul acestora în epoca contemporană, urmând a dezbate ideea centrală a lui André Chouraqui, conform căreia cele Zece Porunci au caracter universal și vizează, până astăzi, întreaga lume, indiferent de confesiunea religioasă.

În deschiderea evenimentului, ARCEN va prezenta un reportaj care va ilustra percepţia omului de rând asupra Decalogului, acesta fiind punctul de plecare al dezbaterii, iar la final cele două invitate vor intra în dialog cu publicul.

Următoarele întâlniri se vor bucura de prezența lui Andrei CorneaBogdan Mincă(20 octombrie) și Anca Manolescu (27 octombrie).

Intrarea la eveniment este liberă.

„Salvarea lumii – acest vis al profeţilor lui Israel, al apostolilor lui Isus Cristos, al lui Mohamed şi al adepţilor săi – nu mai este în zilele noastre o dorinţă pioasă care se situează în nebuloasa promisiunii. Devine o exigenţă care condiţionează supravieţuirea nu numai a umanităţii, ci şi a planetei înseşi. Visul meu este de a vedea religiile, care au fost frâne puternice, devenind acceleratori ai mersului umanităţii spre împlinirea unităţii sale originare.“ (André Chouraqui)

Număr de vizualizări :1091


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro