Serile de filozofie și literatură antică debutează cu ”Banchetul” lui Platon

sept. 2nd, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN organizează joi, 5 septembrie 2013, de la ora 19.00, la Casa Ion Mincu (str. Pictor Arthur Verona, nr. 19, București), primul eveniment din cadrul proiectului „Seri de filozofie și literatură antică”, pornind de la textul „Banchetul sau Despre Iubire” de Platon.


Evenimentul se va desfăşura sub forma unei lecturi publice, care va aduce în atenţie cele mai frumoase fragmente din „Banchetul”, acestea fiind punctul de plecare în crearea unei dezbateri literare şi filozofice. Lectura şi discuțiile vor fi însoţite de un recital de pian susținut de artistul Florian Mitrea și de un pahar de vin, în încercarea de a recrea atmosfera unui banchet sau „symposion” din lumea vechilor greci și de a-l apropia pe cititorul contemporan de unul dintre cele mai cunoscute texte ale antichității.

În deschiderea evenimentului, Florian Mitrea, bursier la Royal Academy of Music Londra, câștigător al concursurilor Beethoven – Londra, Sheepdrove – Newbury, Vienna International Piano Competition și International Holland Music Sessions, va interpreta trei sonate de Domenico Scarlatti (K1, K9 si K135), iar în încheiere Sonata în Do Minor de W.A. Mozart și două Nocturne de Frederic Chopin (Op. 27 nr.1 si Op. 55 nr. 1).

În cadrul evenimentului de la Casa Mincu se va dezbate problematica actualității unui text antic, importanța dialogului pentru găsirea adevărului și, alături de public, se va căuta înțelegerea ideilor de iubire și de frumos, așa cum sunt redate în dialogul lui Platon.

Următoarele evenimente din cadrul proiectului „Seri de filozofie și literatură antică” vor avea în vizor texte ca „Orestia” de Eschil, „Oedip Rege” de Sofocle, „Iliada” și „Odiseea” de Homer și alte asemenea repere ale literaturii și filozofiei, texte care stau la baza culturii europene şi care sunt de o actualitate surprinzătoare.
Intrarea la eveniment este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.

Număr de vizualizări :1605


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro