Ioana Crăciunescu şi Romanian Guitar Heroes la „Rampa de Jazz şi Poezie”

sept. 23rd, 2013 | By | Category: Postcard

Duminică, 22 septembrie 2013, ora 20.00, în cea de-a treia zi a festivalului Strada de C`Arte, la „Rampa de Jazz şi Poezie” au fost invitaţi Romanian Guitar Heroes (Rareș Totu, Nicu Patoi, Călin Grigoriu, Alex Vișan) & Ioana Crăciunescu.

Evenimentul a fost dechis de acordurile tobelor lui Vali Vătuiu, care l-a invitat pe scenă pe Dan Mircea Cipariu. “Mulţumesc că aţi venit şi în această seară, a doua în care muzica şi poezia se întâlnesc la “Rampa de Jazz şi Poezie”. Bandul cu care începem seara este Blue Spirit, cei care cântă alături de Mike Godoroja. Aceştia sunt: percuţie: Vali Vătuiu, clape: Cosmin Farcaş, bas: Robert Ardeleanu. Liderul acestui proiect s-a gândit ca în această seară să invite patru dintre cei mai buni chitarişti de blues de la noi, în căutarea unei singure autoare, Ioana Crăciunescu. Aceşti invitaţi speciali sunt: Nicu Patoi, Alex Vişan, Călin Grigoriu, Rareş Totu.”, a spus Dan Mircea Cipariu.

“Este un lucru formidabil, am putea face o gală a celor mai buni chitarişti de blues şi jazz din România. Ei sunt aici, la Strada de C`Arte! ”, a completat Dan Mircea Cipariu, invitând-o pe scenă pe Ioana Crăciunescu, “o mare actriţă, dar o şi mai bună poetă.” Ioana Crăciunescu a precizat că anul acesta pregăteşte două cărţi care vor apărea la Târgul de Carte Gaudeamus din toamnă: “Piaţa Chibrit” (Editura Tracus Arte) şi „Mon Général”, Editura Charmides.

“De-a lungul vieţii am făcut enorm de multe lucruri, eu fiind cea mai afonă dintre fiinţele născute pe pământ. Nu ştiu să cânt nici “Mulţi ani trăiască!” Am fost chinuită într-un spectacol extraordinar care se numea “Cum vă place”, în regia regretatului Dan Micu, la Teatrul Nottara, unde Vasile Şirli a făcut melodii pentru toţi actorii, şi pentru mine a compus o melodie cu o unică notă pe care trebuia să o ţin. Totuşi, pentru mine, toate aceste spectacole care combină muzica şi poezia au deja o vechime de-a lungul vieţii mele. Am făcut spectacole începând de prin anii `70 de muzică şi poezie. Au fost, de-a lungul istoriei, de-a lungul artei româneşti, foarte mulţi pasionaţi. A fost un val întreg: Vintilă, Mircea Florian… care au compus pe poezie, iar noi am încercat să ne aliniem sau să fim cu ei. Au fost multe momente care s-au împreunat cu poezia. Această iniţiativă a lui Dan Mircea Cipariu, care combină jazzul şi poezia, ne face şi pe noi să retrăim o tinereţe a posibilităţii împerecherii muzicii cu poezia, pe care francezii o făceau prin chansonetele lor demult, aceste mici delicii, incantări muzicale pe texte profund poetice, alteori filosofice, uneori simple panseuri. Mă bucur în principal că evenimentul are loc în această piaţă, în jurul bibliotecii Centrale Universitare Carol I. E emoţionant să vezi viaţă, să vezi cărţi şi să fii în centrul Bucreştiului, acolo unde memoria mea îmi încurcă puţin istoria: dacă arăt cu mâna stângă – de aici a zburat Ceauşescu, din dreapta veneau tancurile. Pentru mine este o seară emoţionantă.”, a spus Ioana Crăciunescu.

Evenimentul în cadrul căruia a existat multă improvizaţie muzicală şi poetică s-a încheiat cu lectura Ioanei Crăciunescu din volumul „Mon Général” şi acordurile de pian ale lui Mike Godoroja, o surpriză pentru publicul prezent la eveniment.

Andra ROTARU

Număr de vizualizări :1392


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro