A apărut ”A Lexicon of Selective Segmentation of Finnegans Wake (The ‘Syllabifications’)”

sept. 8th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 9 septembrie 2013, Editura pentru Literatură Contemporană lansează oficial volumul ”A Lexicon of Selective Segmentation of Finnegans Wake (The ‘Syllabifications’)”, editat de C. George Săndulescu și redactat de Lidia Vianu. Cartea poate fi consultată și descărcată la adresa de internet: http://editura.mttlc.ro/sandulescu-segmentation-of-fw.html. Cartea, în ediție online, a fost realizată sub auspiciile Universității din București, The British Council, Institutului Cultural Român și Ambasadei Republicii Irlanda.

”După ce ne-am ocupat de foarte multe aspecte ale cărții Finnegans Wake — muzică și povestire, motive și aluzii literare —, mai rămânea de făcut o operație, care este de fapt cea mai importantă dintre toate. Ea este chiar mai importantă decât toate cele 40 de limbi străine la un loc. Este vorba de segmentarea cuvintelor cărții în mai multe unități cât mai mici.
Operația aceasta fusese deja făcută, însă, cu mult timp în urmă: ea pusese în ordine alfabetică segmentele lexicale obținute. Acest lucru se întâmplase la începutul anilor 1960. Rezultatul a fost inclus în partea a doua a volumului A Concordance to Finnegans Wake (de la pagina 345 la pagina 459), sub numele de „Silabificări”. Autorul cărții era un lexicograf deosebit de competent, și anume Clive Hart. În ceea ce ne privește, am optat pentru termenul „Segmentare”, care este de altfel termenul tehnic pentru această operație, așa cum este el folosit cu exactitate de acel domeniu al lingvisticii numit Formarea Cuvintelor. Segmentarea selectivă a elementelor lexicale ale cărții Finnegans Wake de James Joyce în forma ei prezentă,linearizată și contextualizată, cuprinde 19 volume, cu 4.150 de pagini în total. După părerea noastră, această amplă operație este în ultimă instanță de importanță maximă.”
C. George Sandulescu și Lidia Vianu

Număr de vizualizări :1259


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro