LUMEA CA LITERATURĂ (8). „Jeune comedien” la Cannes (II)

aug. 12th, 2013 | By | Category: Postcard

Cum ziceam în textul anterior, părăsind dezamăgit şi, în fond, disperat secţia de acreditări presă a Festivalului de la Cannes, am observat o săgeată care indica o altă secţiune: „Jeunes comédiens” şi mi-am adus aminte că şi eu „jucam” vreo 20 de secunde în „Balanţa” dlui Lucian Pintilie (selecţional la Festival cu titlul „Le chêne” – „Stejarul”). Cu o hotărâre napoleoniană, am ajuns la ghişeul respectiv, ornat (ghişeul) cu inevitabila şi apetisanta mulatră, am scos paşaportul şi, francofon pur-sânge, i-am spus că joc în „Le chêne” şi vreau să mă acreditez ca „jeune comédien”. Cu acel zâmbet amabil, prevestitor de dezastre, al cinovnicelor franceze, juna africană a scos un registru, s-a uitat la „Roumanie”, s-a uitat la paşaport, s-a mai uitat o dată în registru, după care, ridicând senzual din umeri, mi-a dat registrul să citesc şi eu. La „Roumanie” scria, negru pe prea mult alb, doar două nume: Maia Morgenstern et Razvan Vasilescu. Şi, brusc, mi-am adus aminte de un titlu din „Flacăra” lui Adrian Păunescu: „Inteligenţa românească în acţiune”. „Mais, c’est pas posible! – am urlat eu. C’est une erreure! Je m’apelle Ioan Grosan et je joue dans Le Chêne, la selection oficielle!” Aşa de tare s-a speriat burkineza, că s-a dus într-un suflet după şeful secţiunii, un alb. Acesta a venit, s-a uitat la mine, la paşaport, în registru, din nou la mine şi dându-şi probabil seama că aşa arată les jeunes comediens roumains după 45 de ani de dictatură, a spus în cea mai pură franceză: „O.K. Laisse-le!”

Şi aşa burkineza, cu care ulterior m-am împrietenit, fiindcă ea răspundea şi de un mic bar unde junii comedianţi aveau dreptul, gratis, la un pahar de şampanie şi-un sandvici, triplate în cazul meu, m-a pus în faţa unui panou alb, m-a fotografiat şi-n 10 minute aveam la gât un ecuson galben de „jeune comédien”, cu chipul meu tumefiat de 45 de ani dictatură, poză care – aşa era obiceiul – a apărut, mărită la 80-60 cm, pe panoul cu „tinere speranţe” ale cinematografiei mondiale. A fost primul chip care a apărut acolo.

După o săptămână, când echipa „Balanţei” a ajuns la Cannes şi s-au acreditat şi Maia şi Răzvan, pozele lor erau infinit mai mici decât a mea, căci pe panou nu mai era prea mult loc.

Ioan Groşan

Număr de vizualizări :1143


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro