Lumea ca literatură (10) „Jeune comédien” la Cannes (IV)

aug. 28th, 2013 | By | Category: Postcard

„Encore un reportaje, monsieur?” – m-a întrebat, bucuros că nu va trebui să-şi petreacă capătul de noapte singur, lucrătorul tunisian de pe măgăoaia care curăţa plaja „populară” de la Cannes. „Oui”, am zis eu resemnat, urcându-mă în uriaşul utilaj şi deschizându-mi carneţelul roşu, aproape umplut de hieroglifele mele de fals stenograf. Până la ora cinci, ora terminării curăţeniei, ajunsesem cu povestea în antichitatea berberă, de unde, pare-se, se trăgeau strămoşii prolificului magrebian. La cinci şi un sfert, în fine, frânt de nesomn şi foame, m-am instalat pe o bancă pe „Croazetă” şi am tras cu sete, una după alta, trei ţigări de „Carpaţi fără filtru” de Sfântu-Gheorghe. La un moment dat, am văzut un afro-francez că se uită foarte atent la mine de la vreo trei metri de bancă. „Hait – mi-am zis. Te pomeneşti că o fi din ăia… şi mă place, dracului…”

Tipu a trecut pe lângă bancă, a făcut zece paşi într-o direcţie, s-a întors, a făcut zece paşi în cealaltă, iar s-a întors şi oprindu-se în dreptul meu, m-a întrebat, foarte amabil, ce fumez. Asta era! Inedita, necunoscuta aromă de „Carpaţi fără filtru” îl fascinase! I-am făcut semn să se aplece şi i-am şoptit la ureche: „C’est de la marijuana roumaine…” Afro-nigerianul a făcut ochii mari, a dat din cap admirativ şi-atunci eu – ospitalitatea română n-are limite teritoriale! – i-am oferit o ţigară. A aprins-o, a tras adânc un fum şi pe chip i s-a întipărit o expresie de parcă ar fi doborât cu săgeata o gazelă Thompson. „Mersi, monsieur!” – a zis el emoţionat şi eu, încântat de virtuţile industriei noastre de ţigarete, i-am dat de-a dreptul un pachet. După o clipă de uimire, afro-omul a luat pachetul, mi-a făcut semn să nu plec, să rămân acolo, şi l-am văzut dispărând pe uşa hotelului „Noga-Hilton”. Mi-au trecut tot felul de chestii prin cap, că se duce să mă reclame la Poliţie, că o să cheme o grupă de haidamaci să mă salte şi să-mi confişte „marfa” ş.a.m.d. După cinci minute a ieşit din hotel cu o pungă babană în mână pe care mi-a dat-o zâmbind. Am deschis-o. Minune! Ce nu era acolo! Somon fumé, pateu de ficat de gâscă, salam italian, şuncă spaniolă, toate bunătăţile Mediteranei! Tipu era ajutor de bucătar la „Hilton” şi, văzându-mi faţa famelică, s-a gândit să se revanşeze pentru „marijuana roumaine”.
Buuun. Cu hrana o rezolvasem. Dar unde să dorm, fiindcă deja aş fi devenit suspect şi pentru magrebian, cu reportaje cu tot.

Ioan Groşan

Număr de vizualizări :1490


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro