Expoziția fotografului ceh Josef Koudelka, ”Invazie 68 Praga”, prezentată la București

aug. 19th, 2013 | By | Category: Eveniment

Centrul Ceh București împreună cu Institutul Francez din România va aduce în această toamnă, pentru prima oară în București, expoziția ”Josef Koudelka – Invazie 68 Praga”. Vernisajul va avea loc pe data de 17 octombrie 2013, ora 19:00, la Anexa MNAC (Calea Moșilor nr. 62 – 68, et.3), în prezența artistului. Expoziția va fi însoțită de albumul de fotografie ”Invazie 68 Praga”, publicat în România de Editura ART.


Anul acesta se împlinesc 45 de ani de la invazia din 21 august 1968 asupra Pragăi, când forțe militare din Uniunea Sovietică și aliații ei din Pactul de la Varșovia, cu excepția notabilă a României, au invadat Cehoslovacia.

„Mă bucur că această expoziție unică va fi prezentata în România, o țară ai cărei cetățeni au demonstrat solidaritate cu Cehoslovacia în 1968. Invazia a determinat soarta unei întregi generații a națiunii noastre și poziția României de atunci este bine știută în Republica Cehă”, declară Jiri Sitler, ambasadorul Republicii Cehe la București.

În timpul celor șapte zile din august 1968, Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară.

Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului.

Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume, a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia în 1985, după moartea tatălui său, care a rămas în Cehoslovacia.

Număr de vizualizări :1128


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro