“Mănuşi roşii” în regia lui Radu Gabrea, prezentat la Film Klub

aug. 6th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 7 august 2013, de la ora 19.00, la ICR Budapesta (Str. Izsó, nr. 5. sectorul XIV), va avea loc proiecția filmului „Mănuşi roşii”, în regia lui Radu Gabrea în cadrul programului „Film Klub – Filme româneşti de azi”. Filmul va fi prezentat cu subtitrare în limba maghiară.

„Nu mi-e frică de viitor, cât mi-e frică de trecut” este profesiunea de credinţă a romancierului Eginald Schlattner, preot evanghelic născut în 1933 la Arad, într-o familie de saşi, al cărui roman omonim a stat la baza filmului. Cartea lui Schlattner foloseşte politicul doar ca pretext, pentru a evidenţia socialul din jurul unui proces politic care a avut loc în 1959 la Braşov (oraşul Stalin) după modelul „clasic” al proceselor publice desfăşurate în România anilor `50.

„…nu încape nici o îndoială că, dincolo de rotunjirea atitudinilor politice şi istorice, „Mănuşi roşii” constituie şi o confirmare a faptului că, dintre reprezentanţii generaţiei vîrstnice a regiei române de film, Radu Gabrea e singurul care-şi mai păstrează o anume prospeţime – şi, în genere, care mai are un cuvînt de spus pe ecran, precum şi un stil valid de a-şi spune acel cuvînt.” (Mihnea Columbeanu)

Număr de vizualizări :1068


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro