«Călători români în Orientul Apropiat și imaginea Orientului. 1880-1914» de Irina Vainovski-Mihai

aug. 14th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Pro Universitaria, a apărut volumul Călători români în Orientul Apropiat și imaginea Orientului. 1880-1914” de Irina Vainovski-Mihai.

„În această carte, Irina Vainovski-Mihai, conferențiar la Secția de Arabă a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, se apleacă asupra literaturii de călătorie de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, având în vedere rolul jucat de aceasta în reprezentarea Celuilalt. Nu de puține ori, descrierile din primele cărți de călătorie se impun ca stereotipuri ce pot dăinui vreme îndelungată. Astfel, imaginea Orientului, cu locurile, obiceiurile, credințele sale, zugrăvită în cărțile a treisprezece călători români, mai mult sau mai puțin celebri, în fruntea cărora se situează Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Dimitrie Ralet, o regăsim, sub diverse aspecte, până în zilele noastre, în cultura română, deși, între timp,  culturile orientale au fost intens studiate în România.

După o sinteză a publicațiilor românești care au dedicat ample spații literaturii de călătorie, autoarea trece la clasificarea acestor călătorii în funcție de scopurile lor: de la pelerinaj (la locurile de început ale creștinismului), la călătoriile de explorare până la cele cu scop de delectare, de turism. Din analiza aspectelor puse în evidență în povestirile de călătorie analizate, cu accent pe pitoresc, pe exotic, adică pe diferențele care uimesc, se cristalizează nu numai o imagine a Orientului, ci și a societății românești de la acea vreme, prin subînțelegerea  termenelui de comparație din cultura de acasă, care generează mirările în fața culturilor popoarelor vizitate.

Cartea Irinei Vainovski-Mihai este nu numai un act recuperator pentru acea parte a literaturii române, trecută, pe nedrept, într-o gamă minoră, dar și o bază pentru înțelegerea construcțiilor identitare ale românilor în raport cu Celălalt.” (Prof. dr. George Grigore)

Număr de vizualizări :1242


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro