“Amiel şi canibalul” de Ciprian Vâlcan

iul. 7th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Cartea Românească, în colecţia “Hors Collection”, va apărea volumul “Amiel şi canibalul” de Ciprian Vâlcan.

„Ciprian Vâlcan propune nu doar o perspectivă sumbră asupra istoriei şi asupra întregii alcătuiri a lumii, în care preeminenţa răului e un dat metafizic, ci şi o vitriolantă descriere a naturii umane. Viziunea sa, exprimată în cele mai surprinzătoare moduri, forţând absurdul, parodicul sau macabrul, mizând pe efectul retoric al paradoxului şi al formulei sofistice, conduce la alcătuirea unui adevărat catalog al viciilor omeneşti, rizibile ori hidoase, monstruoase sau numai groteşti.” (editorii)

„Ciprian Vâlcan îmbină vizionarismul cu ludicul, sentinţa cu silogismul, căutarea filosofică şi descoperirea stupefiată a unui imediat rupt de aşteptări, idealuri, valori sau precepte ale universurilor trecute. Religiosul, politicul, domesticul sau chiar mondenul trec prin faţa ferestrei întredeschise de la care gânditorul le observă şi le consemnează în detalii dintre cele mai surprinzătoare sau, dimpotrivă, în banalitatea exasperantă a demonetizărilor curente.” (Cristina Chevereşan)

„Amiel şi canibalul, noul volum de aforisme al lui Ciprian Vâlcan, exploatează şi aprofundează obsesiile devenite deja marca sa înregistrată, însă tonalitatea dominantă se situează mai degrabă în zona tragică decât în cea ludică. Puţinele exerciţii de futurologie de până acum se plasau într-o zonă a amuzamentului detaşat şi ironic; în cartea de faţă ele devin pregnante, iar umorul care inevitabil le însoţeşte capată accente de un negru goyesc.” (Ilinca Ilian)

Număr de vizualizări :1200


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro