Soprana Katerina Tretiakova, marea câştigătoare a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera”

iun. 17th, 2013 | By | Category: Postcard

În perioada 13-16 iunie 2013, la Opera Naţională Bucureşti (ONB), s-a desfăşurat cea dintâi ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera”, eveniment extraordinar al teatrului liric care a reunit cele mai promiţătoare voci din zeci de ţări. Câștigătoarea acestei prime ediții a fost desemnată soprana Katerina Tretiakova (Lituania). Duminică, 16 iunie 2013, de la ora 19.30, în Sala Mare a Operei Naționale București a avut loc ceremonia de decernare a premiilor și concertul laureaților, acompaniaţi de orchestra teatrului, dirijată de maestrul Iurie Florea.

Surpriza serii a fost interpretarea ariei Vesti la giubba din opera Pagliacci (Ruggero Leoncavallo) de către tenorul italian Marcello Giordani, cu o carieră strălucită la Metropolitan Opera din New York, invitat în calitate de membru al juriului.

Juriul competiţiei, format din solişti, manageri de teatre lirice, directori de casting şi impresari de talie internaţională, a hotărât acordarea următoarelor premii:

Premiul I
în valoare de 6000 Euro
Katerina Tretiakova (Lituania)

Premiul al II-lea
în valoare de 3000 Euro
Alexandra Tărniceru (România)

Premiul al III-lea
în valoare de 1500 Euro
Veronica Anuşca (România)

Premiul „Italia”
Premiul Special pentru interpretarea unei arii de Giuseppe Verdi, în valoare de 1000 Euro – acordat de către Ambasada Italiei la Bucureşti

Augustin Hotea (România)

În plus, concursul a oferit participanților și posibilități de afirmare și dezvoltare în carieră, după cum urmează:

Un contract pentru roluri principale în stagiunea 2013/2014 a Operei Naționale Bucureşti:

Sunnyboy Dladla (Africa de Sud)

Două contracte în Gale extraordinarela Opera Naţională Bucureşti:

Polina Garaeva (Rusia)
Irina Ionescu (România)

Premiul special oferit de Marcello Giordani, constând într-o bursă completă la un masterclass în Italia, susținut de domnia sa:

Augustin Hotea (România)
Iulia Surdu (România)
Alexandra Tărniceru (România)

Două Premii speciale ale juriului, în valoare de 500 de euro fiecare, dintre care unul pentru cea mai bună performanță a unui interpret cu vârsta mai mică de 24 de ani:

Daniel Pop (România)
Natalia Tanasiiciuc (Republica Moldova)

O invitaţie pentru participarea la unul dintre proiectele muzicale ale Radio România Cultural (constând într-o înregistrare specială radiofonică):

Irina Baianţ (România)

Premiul „Colla parte” în valoare de 300 Euro, pentru tineri maeştri acompaniatori (cu vârsta sub 35 de ani), acordat de Prof. Univ. Dr. Viorica Rădoi:

Adina Cocargeanu (România)

Concursul a fost jurizat de către personalităţi emblematice ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale. Printre aceştia se numără Marcello Giordani (Italia), cu o carieră strălucită la Metropolitan Opera din New York, Brenda Hurley (Elveţia) – Directorul Studioului Internaţional de Operă din Zürich, Maria Moţ (Marea Britanie) – Manager artistic la agenţia londoneză Intermusica, Olga Kapanina (Rusia) – directorul Departamentului de Operă de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg, Pål Christian Moe (Germania) – Director de Casting la Opera de Stat din München, Yury Schwartzkopf (Rusia) – Director General al Teatrului de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg şi prim-adjunct al Directorului Teatrului de Operă Mariinsky din Sankt Petersburg, Mihai Cosma (România) – Manager de proiect şi Consilier artistic al Directorului General al Operei Naţionale Bucureşti şi Răzvan Ioan Dincă (România) – Preşedintele Competiţiei, Director General al Operei Naţionale Bucureşti

Concursul este organizat cu sprijinul Centrului de Excelenţă pentru Cercetare Ştiinţifică şi Proiecte Artistice al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Parteneri: Radio România Cultural şi Ambasada Italiei la Bucureşti.

Număr de vizualizări :1635


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro