„Zen şi arta reparării motocicletei” de Robert M. Pirsig

iun. 21st, 2013 | By | Category: Postcard

La Editura Polirom, colecţia „Biblioteca Polirom. Actual”, a apărut volumul „Zen şi arta reparării motocicletei” de Robert M. Pirsig, traducere de Bogdan Perdivară. Aceasta e una dintre cele mai importante cărţi din a doua jumătate a secolului XX, vândută în peste 5.000.000 de exemplare până în prezent. Cartea a intrat în Guinness Book of Records ca fiind cel mai răsunător bestseller cu cele mai multe respingeri de publicare primite din partea editurilor (121).

“Zen şi arta reparării motocicletei”, celebrul roman filosofic al lui Robert Pirsig, a influenţat vieţile a milioane de cititori, constituindu-se într-o meditaţie surprinzătoare asupra felului în care putem descoperi sensurile profunde ale existenţei  într-o lume tot mai confuză.

Lungul periplu pe care un tată şi băiatul lui îl fac prin nord-vestul Americii devine o odisee personală, emoţionantă, în care repararea motocicletei ne va dezvălui cum măiestria şi imaginaţia pot îmblânzi în cele din urmă tehnologia. Cu condiţia să devenim, după cum ne învaţă filosofia Zen, una cu faptele noastre.” (editorii)

„Zen are ceva de spus despre plictiseală. Practica sa de bază, «meditaţia şezând», e probabil cea mai plicticoasă activitate din lume – în afară, poate, de practica aceea hindusă a îngropatului de viu. Nu prea faci mare lucru: nu mişti, nu gândeşti, nu-ţi pasă. Ce-ar putea fi mai plictisitor de-atât? Şi totuşi, în centrul acestei plictiseli e chiar lucrul pe care budismul Zen caută să-l propage. Care? Ce lucru e în mijlocul plictiselii şi nu-l vezi?” (Robert M. Pirsig)

„Pe măsură ce marea se apropie şi munţii îşi îmblânzesc crestele – iar tată şi fiu rămân prinşi ca-ntr-o strânsoare fantasmagorică –, simţul rar al naraţiunii, economia perfectă de efecte înfruntă orice critică. Analogiile cu Moby Dick nu-şi puteau găsi o expresie mai pertinentă.” (The New Yorker)

„O carte importantă, plină de răspunsuri la cele mai încurcate dileme ale contemporaneităţii. Zen şi arta reparării motocicletei este una dintre cele mai rafinate plăceri ale spiritului.” (The New York Times)

Robert M. Pirsig s-a născut în 1928, la Minneapolis. Are un IQ de 170, datorită căruia intră la universitate la numai cincisprezece ani. Studiază filosofia, îşi continuă studiile în Benares, dar înainte de aceasta, în 1946, se înrolează în armată şi luptă în războiul din Coreea. În 1991, când primeşte o bursă Guggenheim, Pirsig îşi definitivează al doilea roman: Lila: An Inquiry into Morals, încă netradus în limba română.

Număr de vizualizări :1426


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro