“Viitorul nu ia prizonieri. Cum ne putem gestiona geografia și anxietățile collective”, de Șerban Filip Cioculescu

iun. 26th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 27 iunie 2013, ora 17:00, la Librăria Bastilia (Bucureşti), va avea loc lansarea volumului “Viitorul nu ia prizonieri. Cum ne putem gestiona geografia și anxietățile collective”, de Șerban Filip Cioculescu, Editura RAO. Vor prezenta cartea: Consilierul prezidențial în probleme de securitate națională Iulian FOTA; Directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară – Ministerul Apărării Naţionale, prof. univ. dr. Mihail E. IONESCU; Profesor universitar dr. Constantin DEGERATU.

„Diverse evenimente de natură geopolitică, strategică, economică sau identitară legate de relaţiile dintre România şi Rusia, Ucraina, Turcia ori China, sau de dilemele apartenenţei la UE şi NATO, mi-au semnalat faptul că noi românii, ca popor, avem o mulţime de temeri, fobii şi obsesii legate de securitatea naţională. Ne temem de vecini acaparatori şi cu planuri „ascunse”, de incapacitatea Vestului de a gestiona provocările noului mediu de securitate mai ales că SUA pivotează spre A sia-Pacific iar Afganistanul e departe de a fi stabilizat, în timp ce UE se înfundă în criza economico-instituţională iar NATO dă semne de slăbiciune. Suntem îngrijoraţi de un Iran islamist şi asertiv, de imigraţia musulmană, de explozia demografică a romilor sau de separatismul afişat de mulţi maghiari şi secui.

Acest volum îşi propune să fie un ghid pentru decidenţii politicii externe şi de securitate prin haţişul incertitudinii strategice specifice unui mediu de securitate volatil, dar şi o agendă de acţiune, un inventar al marilor probleme strategice specifice României, accesibil studenţilor, jurnaliştilor, publicului mai larg.” (autorul)

Doctor Şerban Filip Cioculescu (n. 1972) este cercetător ştiinţific gradul 3 în domeniul studiilor de securitate la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucureşti şi lector invitat la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.

Număr de vizualizări :1107


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro