“Un ţărm prea îndepărtat” de Corina Ciocârlie

iun. 21st, 2013 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Cartea Românească, colecţia “Critică şi istorie literară”, va apărea volumul “Un ţărm prea îndepărtat. Seducţia frontierelor, frontierele seducţiei” de Corina Ciocârlie.

„Noul studiu de literatură comparată al Corinei Ciocârlie ne atrage prin „alerteţea şi precizia unei expuneri de superioară factură eseistică”, după cum spunea criticul literar Gabriel Dimisianu, dar ne şi cucereşte prin erudiţie şi demonstraţii ingenioase. Ca orice linie arbitrară, frontiera există pentru a fi respectată de unii şi transgresată de alţii. Frontiera e când bariera, când punct de trecere – şi deci presupune, din partea oricui evoluează în vecinatătea ei, când adaptare/repliere, când răzvrătire/desprindere. Cele două moduri de a gândi limita induc inevitabil două moduri de a călători, precum şi două moduri de a privi obiectul dorinţei. Chemarea cunoscutului sau a necunoscutului? Rotire în cerc sau fugă perpetuă? Odisee sau Bildungs-roman? Penelopa sau Calipso? Eros sau seducţie?

Eseul de faţă propune o dublă incursiune – erotică şi exotică – pe linia de hotar, în compania unor autori români (Liviu Rebreanu, Gib I. Mihăescu, Mircea Eliade, Ştefan Bănulescu) distribuiţi pe o scena românescă mai largă, central-europeană sau balcanică (incluzându-i, printre alţii, pe Danilo Kiš, Ismail Kadare, Ivo Andrić, Milan Kundera, Peter Esterházy, Constantin P. Kavafis ori Jaroslav Hašek). Mai devreme sau mai târziu, eroii lor redescoperă, pe cont propriu, un adevăr vechi de când lumea: dacă seducţie nu e, nimic nu e!” (editorii)

Număr de vizualizări :1147


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro