Volumul “Povestea poveştii în filmul românesc (1912-2012)” de Marilena Ilieşiu, lansat la TIFF 2013

iun. 4th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 6 iunie 2013, ora 15.00, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc lansarea volumului “Povestea poveştii în filmul românesc (1912-2012)” de Marilena Ilieşiu, colecţia „CINEMA”, Editura Polirom. Lansarea şi întâlnirea cu cinefilii vor avea loc la TIFF Lounge, din Piaţa Unirii, Cluj-Napoca. Alături de autoare, va lua cuvântul criticul de film Cristina Corciovescu.

Evenimentul va avea loc în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ce se va desfăşura în perioada 31 mai-9 iunie la Cluj-Napoca.

“Într-o fascinantă incursiune în cinematografia românească, Marilena Ilieşiu examinează modul în care sunt spuse poveştile în filmele din diferite epoci, începînd cu cea „primitivă” şi pînă în prezent. Filme cu subiect istoric, filme în care povestea este distorsionată de ideologie, filme centrate pe personaje – toate se regăsesc în această vastă panoramă a producţiilor româneşti ce include titluri mai mult sau mai puţin cunoscute publicului actual, de la Independenţa României, Dacii şi Columna, trecînd prin O noapte furtunoasă, Răsună valea, Apa ca un bivol negru şi ajungînd pînă la Marfa şi banii, Francesca şi După dealuri.” (editorii)

Marilena Ilieşiu este asistent de cercetare ştiinţifică, doctor în cinematografie şi media la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti. A fost redactor la revistele ProCinema şi Cinema. De asemenea, este critic de film, producător la Studioul Video Art şi membră a Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Număr de vizualizări :1138


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro