La Editura Humanitas, colecţia “Humanitas clasic”, a apărut volumul “Amintiri. Ce am auzit de la alţii. Din copilărie. Din prima tinereţe” de Radu Rosetti.
„Amintirile lui Radu Rosetti se citesc ca un roman, dar un roman adevărat.“ (Neagu DJUVARA)
„Cea mai preţioasă memorialistică din literatura română.“ (E. LOVINESCU)
„…Văd trecându-mi dinaintea ochilor bătrânii în giubele, anterie şi işlice din care am cunoscut numai vro doi, cucoanele în bonete cu horbotă sau rochii după moda din vremea lui Ludovic Filip, ţiganii, unii zdrenţuroşi, pe jumătate goi, alţii întemniţaţi în livrele galonate, vechile butci şi carete trase de patru cai în şir, cu valeţi călări înainte şi cu feciori stând în picioare în coada trăsurii, bonjouriştii de la 1848…“ (Radu ROSETTI)
Cititorii au pentru prima oară la îndemână seria completă a Amintirilor lui Radu Rosetti într-un singur volum, îmbogățit cu ilustrații, printre care se numără şi fotografii sau documente inedite legate de familia autorului.
Radu Rosetti (1853–1926) s-a născut la Iaşi şi era coborâtor, pe linie paternă, din doi domni ai Moldovei, Antonie Ruset şi Manole Giani-Ruset, şi urmaşul unor înalţi dregători. Pe linie maternă, se trăgea din ramura moldovenească a Ghiculeştilor, fiind nepotul domnitorului Grigore Alexandru Ghica. A doua jumătate a secolului al XIX-lea, cu schimbările sale, nu mai era într-atât de prielnică pentru cariera politică şi administrativă a unui urmaş de boieri mari, care, de altfel, nici nu i s-a potrivit şi nici nu l-a atras. Avea chemare de istoric şi de scriitor şi a dovedit-o cu mai multe volume de proză, amintiri şi studii istorice.