Victor Alexandru Colţea, Cătălin Creţu şi Constantin Basica prezintă “Different kinds of Electric”

mai 24th, 2013 | By | Category: Eveniment

Duminică, 26 mai 2013, ora 20.00, la Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti  (Str. Ştirbei Vodă nr. 33), va avea loc evenimentul “Different kinds of Electric”, cu Victor Alexandru Colţea, Cătălin Creţu şi Constantin Basica. Invitaţi: Victor Alexandru Colţea (chitară preparată, live electronics), Adriana Toacsen (pian preparat, senzori), Cătălin Creţu (electronics), Alexandru Avramovici (clarinet) şi Constantin Basica (dirijor, live electronics, live video). Evenimentul este organizat de Universitatea Națională de Muzică din București, Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia.

Victor Alexandru Colțea (n. 1986) a terminat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa de compoziție a profesorului Dan Dediu, în 2009. Cu un an înainte de a absolvi, a fost un semestru student la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg, cu bursă Erasmus. Mai apoi, în cursul anilor 2009-2011, a obținut diploma de master în compoziție la aceeași Universitate de Muzică din Hamburg, la clasa profesorului Fredrik Schwenk. În perioada studiilor i-a avut ca profesori, alături de Dan Dediu și Fredrik Schwenk, pe Doina Rotaru, Octavian Nemescu, Peter Michael Hamel.

Lucrările sale, ce includ opusuri pentru instrumente solo, orchestră, muzică de teatru și de scurt metraj, au fost cântate în diferite săli de concerte din România, Germania, Franța, Austria și Elveția, precum și în diferite festivaluri de muzică contemporană.

Constantin Basica (n. 1985) și-a luat diplomele de licență în Compoziție și Dirijat Orchestră la Universitatea Națională de Muzică București. A avut onorea de a îi avea ca profesori pe Dan Dediu, Doina Rotaru, Nicolae Coman, Bodgan Vodă și Cristian Brâncuși. Ca bursier Erasmus a studiat un an la Universitatea de Muzică și Teatru Hamburg cu Fredrik Schwenk, Peter Michael Hamel și Christof Prick. După absolvirea studiilor în București, s-a întors la Universitatea din Hamburg și a urmat un masterat în Compoziție Multimedia la clasa profesorilor Georg Hajdu și Manfred Stahnke. Interesele sale muzicale sunt foarte diverse, întinzându-se de la un profesorat la catedra de orchestră a Liceului de Muzică „George Enescu“ din București, până la concerte neconvenționale cu duoul de muzică electronică “Rezistența Materialelor”. Compozițiile sale includ piese acustice pentru instrumente solo, ansambluri de cameră și orchestră, câteva dintre ele fiind premiate la concursuri naționale de compoziție. În ultimii patru ani s-a concentrat pe studiul compoziției algoritmice și multimedia, lucrările sale fiind interpretate în România, Germania, Irlanda și SUA.

Cătălin Crețu (n. 1971) a obținut titlul de inginer în profilul electromecanic la Facultatea de Maşini şi Instalaţii Electromecanice a Universitatăţii Tehnice din Petroşani (1995), apoi a studiat la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara și Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie muzicală din cadrul Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti, specializarea Pedagogie muzicală (1993 – 1998) și specializarea Compoziţie (1996 – 2001), clasa prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu (1996 – 1998) și clasa prof. univ. dr. Dan Dediu (1998 – 2001). A urmat cursurile de master în Compoziţie şi management cultural (2001 – 2002, bursier Erasmus) și Compoziţie multimedia (2006 – 2008), ambele la Hochschule für Musik und Theater Hamburg. În 2008 a obţinut titlul de Doctor în muzică la UNMB, sub îndrumarea prof. univ. dr. Octavian Nemescu. În 2012 a absolvit Școala post-doctorală MIDAS (Musical Institite for Doctoral Advanced Studies) la UNMB.

Din 2003 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Din 2008 este cercetător ştiinţific, coordonator al Centrului de Muzică electroacustică şi Multimedia al UNMB.www.catalincretu.ro

Program:

1. Victor Alexandru Colțea – Sketches of an electric time travel – III tape music (p.a.a.)

Chitară: Erich Schachtner

2. Constantin Basica – Deadline pentru orchestră de cameră, live electronics și video (p.a.r.)

Dirijor: René Gulikers

Orchestra Universității de Muzică și Teatru din Hamburg

Înregistrare din cadrul Concursului Internațional de Live Electronics, organizat de European Conference of Promoters of New Music, 19 noiembrie 2011

3. Victor Alexandru Colțea – RinmoDeZer-Freq pentru chitară preparată și live electronics (p.a.r.)

4. Cătălin Crețu – Piano Interactions II “Clopote și mecanisme” pentru senzori, pian preparat și electronics (p.a.a.)

5. Constantin Basica – Spune-mi ce să fac pentru clarinetist, dirijor, Kinect, live electronics și live video (p.a.a.)

Număr de vizualizări :4242


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro