Mircea Cărtărescu şi Smaranda Bratu Elian dezbat despre “Poezia-libertate, singurătate”

mai 21st, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 22 mai 2013, ora 19:00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45, Bucureşti), va avea loc o nouă ediţie a Serilor italiene. Cu această ocazie va avea loc dezbaterea “Poezia-libertate, singurătate”, pornind de la volumul bilingv „Poesie/Poezii” de Sandro Penna, apărut în colecţia „Biblioteca italiană” la editura Humanitas”. Invitaţi: Mircea Cărtărescu şi Smaranda Bratu Elian.


„Dacă istoria este în primul rând /acţiune/, poezia lui Penna este în primul rând /pasiune/, în toate sensurile cuvântului. Iar rezultatele ei cele mai înalte apar atunci când dorinţa, uimirea, cugetarea se contopesc în aforisme iluminante: cele mai frumoase sunt construite pe câte o figură retorică, cum este cvasi-oximoronul «o stranie bucurie de viaţă» din titlul culegerii omonime. În ultimă instanţă, chintesenţa procesului poate fi definită, plecând de la o expresie folosită de Jorge L. Borges pentru Walt Whitman, ca «voinţă de fericire»: acest proces implică o «curtare a realităţii» prin referirea la aspectele ei cele mai frumoase şi plăcute pentru a fi acceptat şi iubit de ea. Cântăreţul bucuriei de viaţă, fie ea chiar şi stranie şi uneori înnegurată, se aşteaptă să primească bucurie prin cântul său.“ (Alberto CASADEI)

Număr de vizualizări :1236


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro