“Şaman” de Adina Dabija

mai 26th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 1 iunie 2013, ora 12.30, în Sala Mihai Eminescu a Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” din Galaţi, Adina Dabija va susţine o lectură din cel mai recent roman al său, “Şaman”, apărut recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, şi va acorda autografe celor prezenţi. Invitaţi:  Viorel Ștefănescu, Mihail Gălăţanu. Miercuri, 5 iunie, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona (Str. Arthur Verona nr. 13-15) din Bucureşti, autoarea va citi un fragment din acelaşi roman. Vor lua cuvântul, alături de autoare: Luminiţa Corneanu, Daniel Cristea-Enache.

“Într-un roman cu tentă autobiografică, Adina Dabija descrie căutarea înfrigurată a identităţii, pe parcursul unui drum care începe într-un sat din Ardeal şi ajunge până în nordul îngheţat al Canadei. Eroina sa cunoaşte lumea prin poezie, filosofie, iubire, aventură, dar aceste etape sunt mereu arse fiindcă ea caută altceva, iar în final se regăseşte prinsă într-un triunghi amoros straniu, în care mai sunt implicaţi un om de afaceri din Quebec şi soţia lui. Împingând aventura la limită, decide să pornească în căutarea unui şaman eschimos, care pare să deţină cheia împlinirii sale în viaţă. Şaman este un roman despre curaj şi inefabil, despre reinventare şi optimism, plin de poezie şi candoare.” (editorii)

„Adina Dabija aparţine rasei rare a autorilor care nu consimt să aducă ofrande nici idolului literaturii, nici idolului pieţei, respingând atât constrîngerile «scolastice» ale unui canon formal, cât şi aplicarea cutărei reţete de succes. Se întâmplă însă, din când în când, să le iasă acestor rebeli cărţi cu adevărat vii, care ne reamintesc miza ontologică a scrisului. Combinând, de la sine, autoficţiunea cu insertul oniric şi fantastic – gen proxim: irealitatea imediată a lui Blecher, ezoterismul lui Eliade ori Cărtărescu –, romanul de mistere (ale Bucureştilor, fireşte) cu cel de aventuri în gheţurile nordului canadian, basmul cu tran-scrierea nemediată a realităţii lumii contemporane, Şaman recuperează (uneori de pe buza clişeului, dar cu atât mai spectaculos) şi resemnifică un traseu iniţiatic. Fără urmă de mimă. Netrucat. Convingător. Transmiţând o senzaţie de autenticitate chiar şi atunci când îţi spui că ai mai văzut «de astea». Adina Dabija ne oferă un roman de citit, la propriu, cu sufletul la gură.” (O. Nimigean)

Adina Dabija locuieşte în prezent la New York, unde practică medicina chineză. Şaman reprezintă primul său volum în proză. A debutat în 1997 cu volumul poezia-păpuşă (Cartea Românească), distins cu premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În 2006 a publicat volumul Stare nediferenţiată (Brumar), distins cu Premiul pentru poezie al revistei Tomis pentru cea mai bună apariţie editorială a anului 2006. Poeziile sale au fost traduse şi publicate în numeroase reviste literare şi antologii de poezie din Statele Unite ale Americii, iar volumele sale de versuri au fost traduse şi publicate de NorthShore Press. Piesa de teatru Manole 3D a fost nominalizată la premiile UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2004. Din 2001 este editor al revistei www.respiro.org.

Număr de vizualizări :1176


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro