spot_img

Cursanţii proiectului „Scriitor, adjectiv” citesc la „Salonului de literatură Zero+”, ediţia a XIX-a

Joi, 11 aprilie 2013, ora 18.00, la Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” (Iaşi), în cadrul “Salonului de literatură Zero+”, ediţia a XVIII-a, vor citi proză cursanţii proiectului „Scriitor, adjectiv”: Irina Anghel, Ioana Grecu, Ecaterina Lupu şi Ioan Antoci. Totodată, în cadrul celei de-a XIX-a ediţie Livia Iacob şi Paul Gorban vor lansa antologia de versuri „Pâine şi vin” semnată de invitatul serii, Friedrich Michael. Moderatori: Mirel CANĂ, Liviu ANTONESEI, Şerban AXINTE. Proiectul este coordonat de Asociaţia Urbik. Eveniment organizat de Muzeul Literaturii Române Iaşi în colaborare cu revistele „Zona Literară”, „ALECART” şi „Timpul”. AgentiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Friedrich Michael (pseudonimul literar al lui Friedrich Mihail Grădinaru) s-a născut în Iaşi, la 9 ianuarie 1969. Licenţiat în ştiinţe juridice, cu studii postuniversitare de management, lucrează în prezent la Consiliul Judeţean Iaşi, unde îndeplineşte funcţia de Şef al Serviciului Relaţii Publice şi Monitorul Oficial. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, din anul 1998. Debutează cu poezii în Cronica, în anul 1989. Publică ulterior poezii, eseuri şi publicistică în revistele: Cronica, Convorbiri literare, Dialog, Dacia literară, Timpul, Poesis, Vatra, Hyperion, Tiuk, România literară, Viaţa Românească. A publicat volumele: Eusebeia, Editura Septentrion, Iaşi, 1991, poezii; Poetică şi poezie postmodernistă, Editura Septentrion, Iaşi, 1994, eseuri; Cuvinte de taină, Editura Septentrion, Iaşi, 1996, poezii; Cânturi paideice şi iniţiatice, Editura Junimea, Iaşi, 1999, poezii; Marea Unificare, Editura T, Iaşi, 2003, poezii; Mihai Ursachi – poet vizionar, Editura T, Iaşi, 2004, eseuri; Gnosa, Editura T, Iaşi, 2005, poezii; Nichita Stănescu – profet al Naturii, Editura Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2006, eseuri; Passacaglia, Editura Junimea, – laşi, 2009, poezii; Abis, Editura Junimea, laşi, 2011, poezii. I s-a acordat premiul pentru creaţie – poezie, la Târgui de Carte Românească, laşi, 2011, pentru volumul Abis. A tradus din limba germană, împreună cu Mihail Grădinaru, Mistica Orientului şi Mistica Occidentului, de Rudolf Otto, lucrare apărută Ia Editura Septentrion, Iaşi, 1993. Este prezent în antologia de poezie în limba engleză City of Dreams aud Whispers, de Adam Sorkin, apărută la The Center for Romanian Studies, Iaşi, Oxford, Portland, 1998.

Începând cu ianuarie 2013, Asociaţia URBIK a demarat la Iaşi primul program de cursuri de scriere creativă, secţiunea proză, (creative writing) din regiunea Moldovei, cu titlul generic „SCRIITOR, adjectiv”. Evenimentul a avut ca scop descoperirea de noi talente, promovarea scrierii creative în special în rândul tinerilor, promovarea lecturii şi a scriitorilor contemporani. Cunoscutul prozator Dan LUNGU a fost primul mentor al programului „SCRIITOR, adjectiv”, în perioada 25 ianuarie-25 martie 2013.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508