„Transdisciplinaritatea: unitatea cunoaşterii, condiţie a demnităţii umane“

apr. 21st, 2013 | By | Category: Postcard

Ambasadorul Franței în România – Philippe Gustin a ţinut un discurs în deschiderea evenimentului „Basarab Nicolescu în dialog cu Adrian Cioroianu – Transdisciplinaritatea: unitatea cunoaşterii, condiţie a demnităţii umane“, eveniment care a avut loc la Ateneul Român în data de 15 aprilie 2013. Redăm discursul domnului Philippe Gustin:

Domnule Academician,

Având considerația cuvenită prestigiului gândirii dumneavoastră, o trecere în revistă a numeroaselor funcții, distincții onorifice, premii, lucrări, contribuții mi-a părut a fi o abordare mult prea convențională și, totodată, simplistă.

Mi-am îndreptat deci gândurile asupra acestei prezentări. Firește că au apărut întrebările: fizician? filosof? umanist? profesor? cercetător? conferențiar?… poet? român din Franța? francez din România? parizian din București? bucureștean din Paris?

Cum să redau multiplele dumneavoastră talente printr-o imagine? Deși lipsită de insolit, viziunea unui pod mi-a apărut în minte.

Întâmplător, având chiar atunci lângă mine cartea pe care ați publicat-o recent, Teoreme poetice, două dintre aceste teoreme poetice m-au inspirat în redactarea discursului meu introductiv. Dumneavoastră spuneți: „Pontifi însemna la origini constructori de poduri. Era transdisciplinară va fi aceea a pontifilor.“ În acest caz, sunteți un pontif!

După câteva pagini, găsesc altă teoremă la care am zăbovit cu lectura: „Ce poate fi totodată și «prin» și «dincolo»? Trans.“ Eu tocmai căutam o clarificare a poziției lui “Trans” față de inter- sau pluri-… Prudent, prevenit de cuvintele dumneavoastră: „nu ajunge să pui «trans» pretutindeni pentru a fi transdisciplinar… “, cred totuși a înțelege că sunteți, Domnule Academician, o personalitate transdisciplinară și transnațională; prin urmare, prin și dincolo de frontierele îngrăditoare dar care incită, în același timp, la a fi depășite. Liber, așadar, în sensul spuselor dumneavoastră „Libertatea fără constrângere nu este libertate.“

Poate că, alegând o sală de concerte pentru această manifestare, veți afla răspunsul la întrebarea: „Care poate fi rezonanța lui «Eu sunt» la diferitele nivele de Realitate?“.

Domnule Pontif, dumneavoastră spuneți „Cuvântul viu: fulger traversând într-o singură clipă toate nivelele de Realitate.“ Ateneul ne va da oportunitatea de a le auzi muzica și de a vedea unduirea străfulgerării delicate a cuvintelor dumneavoastră.

Ne-am putea îngădui să vă numim Domnul Ambasador al transdisciplinarității? Pe dumneavoastră, care spuneți: „O singură alternativă: autodistrugere sau civilizație planetară. Doar transdisciplinaritatea poate da naștere unei civilizații planetare.“

Philippe Gustin, Ambasadorul Franței în România

* Traducere din limba franceză de Cristina Poterăşoiu

Număr de vizualizări :1001


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro