“În două lumi” de Viorica Răduţă

apr. 7th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Marţi, 9 aprilie 2013, ora 12.00, la Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” din Ploieşti, va avea loc lansarea romanului “În două lumi” de Viorica Răduţă, Editura Cartea Românească, volum disponibil şi în format electronic. Vor prezenta: Nicolae Boaru, Christian Crăciun şi Constantin Hârlav.

„După cum şi-a obişnuit cititorii deja din cărţile anterioare, Viorica Răduţă practică şi în romanul de acum o proză a infrarealităţii în care, plecând de la înregistrarea acută şi, pe alocuri, nu lipsită de umor a cotidianului imediat, perceput în banalitatea şi repetitivitatea sa, naraţiunea antrenează semne bizare, amintirea şi visul (între care graniţa e voit imprecisă), însă nu cu scopul evaziunii, ci cu acela, contrar, de a se adânci într-o lume grea, magmatică şi terifiantă, care dă în vileag obsesii, temeri şi precare încercări de vindecare, crescute, mai toate, din spaima omniprezentă a morţii. Cu siguranţă, o lume fantasmală care se distinge.” (Sanda Cordoş)

„Viorica Răduţă, scriitoare cu o voinţă de creaţie neobişnuită, încearcă să treacă dincolo de limitele pe care le propun obişnuinţele creatorului ascultător. Vrea să fugă din formulele consacrate, deşi trăieşte constrângerea pe care o propune un proiect cultural: este un profesor de literatură, şi nu o amazoană a avangardei. Romanul În două lumi are în centrul lui o profesoară de literatură, o şcoală, o familie – o axă a literaturii tradiţionale care ne poate aminti, pe o pagină sau alta, de un model. Dar ieşirea din model, felul neobişnuit de asumare a modelului, „înghiţirea” lui de imaginarul care are alte legi, alte repere, alte căi ne amintesc şi de alte cărţi ale Vioricăi Răduţă. Şi de încercarea de a se situa altfel faţă de omul tradiţional, cel care îşi trăieşte capacitatea de a visa. De a-şi defini nu odiseea, ci oniriada.” (Cornel Ungureanu)

Număr de vizualizări :1056


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro