Record mondial: albumul de colinde «Winterkinder» de Rolf Zuckowski

mart. 31st, 2013 | By | Category: Postcard

Albumul de colinde «Winterkinder» al lui Rolf Zuckowski s-a vândut în 1,5 milioane de exemplare, stabilind astfel un record mondial pentru cel mai vândut album de colinde în limba germană. Oana Lăzăroiu a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro un articol despre acest record mondial obţinut de Germania la sfârşitul anului trecut.

Da, ştiu! Nu se obişnuieşte să publici astfel de subiecte la început de primăvară … dar nici măcar piesa celor de la Stereophonics <<Indian Summer>>,  pe care am ascultat-o de nenumărate ori, nu m-a determinat  să ignor starea meteorologică de la noi.

După cum am promis în articolul precedent, urmează să fac cunoscut un alt record mondial obţinut de Germania, la sfârşitul anului trecut. De această dată îmi revine plăcerea de-a informa asupra unui record mondial stabilit de Rolf Zuckowski, un compozitor, muzician şi interpret născut în 1947, în Hamburg. Această performanţă constă în vânzarea albumului său de colinde <<Winterkinder>> (1987) în nu mai puţin de 1,5 milioane de exemplare. Şi ceea ce nu au reuşit mulţi la noi, responsabili ai Asociaţiei Industriei Muzicale din Republica Federală Germania, au reuşit – au dovedit şi certificat numărul menţionat puţin mai sus. Curiozitatea m-a împins să caut pe site-urile caselor de producţie din România numere exacte ale albumelor de colinde vândute de cei mai cunoscuţi interpreţi şi compozitori români de pretutindeni, însă tot ce am putut găsi era un standard “se acordă … pentru cele mai multe albume vândute”.

Zuckowski şi-a început impresionanta carieră ca membru al trupei şcolii Albrecht-Thaer-Gymnasium, din Hambrug ca solist şi chitarist. Renunţă la studiile economice ale universităţii din oraşul natal în momentul în care primeşte de la tatăl său cadoul suprem, o chitară. În 1972 ocupă poziţia de asistent al managerului casei de producţii Hans Sikorski. Viaţa i-a oferit o familiei numeroasă – pe doamna Monika Zukowski, Anuschka şi Alexander. Responsabilitatea şi dedicarea în rolul de tată i-au influenţat puternic cariera, el compunând în mare parte versuri dedicate copiilor. De-a lungul carierei a obţinut un număr important de distincţii şi premii pentru prezenţa continuă în viaţa copiilor – în rolul de mentor, de speaker, sau în funcţii de conducere ale unor fundaţii pentru susţinerea acestora.

În cei 35 de ani de creaţie continuă, Rolf Zuckowski a scos peste 50 de albume, obţinând de 40 de ori Aurul şi de 16 ori Platina. Într-un interviu acordat ziarului Süddeutsche Zeitung artistul n-a vrut să acorde un răspuns concret jurnalistului cu privire la valoarea sau raritatea compoziţiei sale. El menţionează însă că aceste minuni, numite copii, pot fi cele mai entuziaste, colorate, cinstite şi exigente fiinţe, însă nu sunt supuse precum adulţii trendurilor. Pornind de la acest ultim aspect, dacă unui copil îi place o anumită melodie sau gen muzical, este capabil să o asculte la nesfârşit.

În continuare propun un exerciţiu de pierdere în traducerea versurilor colindei <<Winterkinder>>, încercând să păstrez mesajul …

Winterkinder können stundenlang am Fenster stehn

und voll Ungeduld hinauf zum Himmel sehn.

Winterkinder in den Bergen oder an der See,

alle warten auf den ersten Schnee.

Sie wollen nicht immer nur durch grauen Nebel schaun,

sie wollen lieber einen grossen Schneemann baun.

Winterkinder können stundenlang am Fenster stehn…

Sie träumen von Schlittschuhlaufen und der Rodelbahn

und davon, endlich wieder Schuss ins Tal zu fahrn.

Winterkinder können stundenlang am Fenster sthen

und voll Ungedulg hinauf zum Himmel sehn.

Winterkinder in den Bergen oder an der See, alle

warten auf den ersten Schnee…

Copiii, iubitori de iarnă, pot petrece ore-n şir în picioare la fereastră

și să privească nerăbdători cerul.

Copiii, iubitori de iarnă, de la munte sau de la mare,

toţi așteaptă prima zăpadă.

Ei nu vor să privească întotdeauna numai prin ceața gri

ei preferă să construiască un om mare de zăpadă.

Copiii, iubitori de iarnă, pot petrece ore-n şir  în picioare la fereastră …

Ei visează la patinaj și la săniuș

și în cele din urmă să coboare cât mai repede în vale.

Copiii, iubitori de iarnă, pot petrece ore-n şir în picioare la fereastră

și să privească nerăbdători cerul.

Copiii, iubitori de iarnă, de la munte sau de la mare,

toţi așteaptă prima zăpadă.

În noiembrie 2012 artistul şi-a anunţat retragerea din turnee şi implicit de pe scenă, dorind să petreacă mai mult timp cu familia şi cercul de prieteni.

Oana Lăzăroiu

Număr de vizualizări :1358


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro