Ion Vartic conferenţiază pe tema “Ce este arta?”

mart. 31st, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 1 aprilie 2013, ora 12:00, la sediul Uniunii Scriitorilor – Filiala Cluj, va avea loc o nouă conferinţă în seria “Scriitorul în cetate”, pe tema “Ce este arta?”, conferinţă avându-l invitat pe eseistul, teatrologul, criticul și istoricul literar Ion Vartic. De la ora 13:00, va avea loc o dezbatere pe tema “Literatura ca armă ideologică”, prilejuită de lansarea cărţii cu acelaşi titlu semnată de Mirela Ioana Lazăr, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Participă: Ion Vartic, Ovidiu Pecican. Moderator: Irina Petraş. Evenimente organizate de ICR Transilvania şi USR Cluj.

Cu această carte, Mirela Ioana Lazăr ne pune în faţa unei teme de cercetare actuale, cu implicaţii politice şi morale evidente: extrema dreaptă – românească, spaniolă, europeană -, cu istoria ei (în România, efemeră, în Spania, îndelungată) şi cu arta ei literară (perisabilă, în măsura în care este fascistă, durabilă, în măsura în care este artă). Lucrând aplicat şi nuanţat, autoarea ne oferă o lucrare vastă, amplu şi din mai multe direcţii documentată (cu bibliografie istorică, politică, filosofică, sociologică, literară etc.), în care informaţiile despre extrema dreaptă spaniolă şi despre literatura falangistă sunt o importantă premieră pentru cultura română. De asemenea, găsim aici un interesant studiu comparatist al câtorva creaţii romaneşti aparţinând lui Mircea Eliade şi lui Camilo José Cela, scriitori implicaţi în extrema dreaptă, dar a căror operă nu este aservită unor „comandamente ideologice”. (Ion Vartic)

Număr de vizualizări :1541


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro