Dezbaterea “Ce este autismul?”, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului

mart. 28th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Marţi, 2 aprilie 2013, ora 18:00, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti va avea loc dezbaterea “Ce este autismul?”, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului. Invitaţi: Andreea Sorescu, director executiv – Asociaţia Învingem Autismul, Anca Munteanu – psihoterapeut, Camelia Dumitru – psihoterapeut, traducător. Cu ocazia acestui eveniment se va lansa şi cartea “Carapacea protectoare”, scrisă de psihoterapeuta britanică Frances Tustin, Editura Trei.

„Aspectele de protecţie şi conservare specifice unui tip de autism, care pare a avea origini preponderent psihogene, se află în centrul atenţiei autoarei. Deosebit de valoroasă este încercarea lui Tustin de a clarifica caracteristicile diferenţiale, specifice acestei tulburări. Pe baza lor sunt discutate funcţiile şi deficienţele specifice autismului „psihogen” şi sunt loca¬lizate sursele acestora. Frances Tustin contribuie la înţele¬gerea copiilor autişti şi a capsulei autiste la pacienţii adulţi nevrotici, demonstrând că recurgerea la ceea ce ea numeşte obiecte senzoriale autiste şi forme senzoriale autiste le-a împiedicat dezvoltarea cognitivă, socială şi emoţională.
Această carte nu propune „un leac” pentru autism. Mai degrabă, lucrarea sugerează că tratamentul psihoterapeutic bazat pe înţelegerea profundă a funcţiei autismului poate modifica şi vindeca nevoia copleşitoare pentru această reacţie de protecţie înnăscută, extrem de puternică, astfel încât ea să ajungă să fie utilizată adecvat, într-o manieră mai puţin totală şi blocantă.” (editorii)

Frances Tustin a fost psihoterapeut de copii, renumită pentru activitatea ei cu copii autişti. A lucrat în Marea Britanie la Departamentul de Copii al Clinicii Tavistock, înfiinţat în 1948 de către John Bowlby. A ţinut numeroase conferinţe în Marea Britanie şi a supervizat cazuri de tratament al copiilor autişti în întreaga Europă. A publicat, în cele mai prestigioase reviste de specialitate, articole referitoare la rezul¬tatele muncii sale în domeniul tratamentului psiha¬nalitic al copiilor autişti, precum şi cărţi valoroase, printre care Autism and Childhood Psychosis (1972).

Număr de vizualizări :1185


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro