„Îngerii din Moscopole. Exilul” de Catia Maxim

mart. 4th, 2013 | By | Category: Eveniment

De curând, la editura Tracus Arte a apărut romanul “Îngerii din Moscopole. Exilul”, de Catia Maxim. Acesta continuă povestea aromânilor din Moscopole, oraș spulberat de ienicerii lui Ali Pasha, eveniment istoric descris în primul volum publicat de aceeași editură, în 2011.

„Catia Maxim aduce, în peisajul autohton de carte, alt roman istoric, scris cu grijă și respect față de izvoare și documente, îmbogățit cu elemente ludice și de ficțiune, menite să confere culoare și dinamism unor întâmplări de secol XVIII.

Povestea aromânilor alungați din Moscopole de trupele guvernatorului de la Ianina, redată simplu, nicidecum facil, are calitatea de a nu fi datată, chiar dacă întâmplările derulate se învârt în jurul lui 1800. Destinele unor aromâni de vază precum bogatul și controversatul om de afaceri Simon Sina, profesorul Theodor Cavaliotti, învățatul Costa Cegani sau renumitul istoric și teolog suedez Johann Thunmann, frământările și dificultățile lor legate de păstrarea limbii materne, perpetuarea tradiției în perimetrul unor majorități gălăgioase și discreționare, apariția Societății Macedonia, risipirea aromânilor într-un continent agitat și zbuciumat în preajma revoluției franceze, moment crucial al epocii moderne sau viața de zi cu zi, cu suișuri, coborâșuri, specifice naturii umane, reprezintă câteva repere ale unei cărți ce-și face datorie de onoare în a semnala și aduce laolaltă o bogată bibliografie a cărei calitate și utilitate rezidă din alternanța la o lectură separată într-un capitol de Note ce oferă chei și semnificații, uneori, diferite de cele propuse de autoare.

Coperta, semnată Mihai Tugearu, sculptor fărșerot, fixează sufletul de aromân, deslușit

într-o carte despre o minoritatea înzestrată cu vocația construcției.

„Îngerii din Moscopole. Exilul”, roman țesut din zbuciumata istorie a Balcanilor ale căror răni par a nu se mai vindeca, constituie o lectură interesantă, utilă și neplictisitoare adresată atât minorității aromâne cât, mai cu seamă, majorității române.„ (editorii)

Număr de vizualizări :2388


2 Comments to “„Îngerii din Moscopole. Exilul” de Catia Maxim”

  1. […] aici Like this:Like Loading… This entry was posted in Informaţii. Bookmark the permalink. ← […]

  2. george spune:

    Felicitari pentru noul volum! Sunt sigur ca este la fel de frumos *cel putin* ca si primul…
    Un sfat pentru toti> Cititi Catia Maxim deoarece este una dintre cele mai interesante autoare contemporane!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro