“Perjovschi și românii”, cu Lia şi Dan Perjovschi

mart. 28th, 2013 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 30 martie 2013, ora 11:00, la Palatul Cesianu-Racoviță (Str. C. A. Rosetti, nr.5, București) va avea loc un dialog cu Lia şi Dan Perjovschi pe tema “Perjovschi şi românii”.

„Lia & Dan Perjovschi s-au format artistic la Sibiu, în perioada comunismului. Cu timpul, lucrările lor au ajuns să fie exportate în întreaga lume. Dan Perjovschi este singurul artist contemporan român invitat să lucreze la celebrul muzeu MoMa, din New York. Convins că arta trebuie să fie vie şi, deci, efemeră, Perjovschi foloseşte desenul pentru a satiriza marile probleme ale lumii în care trăim. În galerii, desenele sunt făcute întodeauna „la cald“, pe pereţi sau în alte spaţii neconvenţionale, iar viaţa lor durează atât cât este deschisă şi expoziţia. În contrast, lucrările Liei Perjovschi se apleacă spre memorie şi arhivarea trecutului. Instalaţiile ei sunt un melanj de imagini, texte şi obiecte. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, Lia Perjovschi a demarat mai multe proiecte care să încurajeze libertatea de circulaţie, fie că era vorba despre idei sau informaţie. Dintre acestea, cel mai cunoscut este Muzeul Cunoaşterii (Knowledge Museum), care încorporează toate proiectele cumulative (globe collection, bags collection, arhivă de multipli) şi toate practicile de cercetare (Istoria artei subiective, Mind Maps, Timelines) ale artistei, la care se adaugă obiecte achiziţionate din magazinele muzeelor de toate felurile de pe toate meridianele lumii.

Din 1990 până în prezent, Lia & Dan Perjovschi au avut împreună în țară și, mai ales în străinătate, peste 1.000 de expoziții, evenimente, workshop-uri și cursuri. Lia & Dan Perjovschi sunt laureaţii celei de-a cincea ediţii a premiului „Prinţesa Margriet” al Fundaţiei Culturale Europene.” (organizatorii)

Număr de vizualizări :1251


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro